Franco Volpi (1921 - 1997)   † 75 let


Italský divadelní herec Franco Volpi hrál často povýšené úředníky a hrdé aristokraty, zviditelnila jej především práce pro televizi, u nás jej můžeme znát ze dvou francouzských filmů s Louisem de Funèsem. Pocházel z Milána, kde také studoval herectví, na jevišti debutoval již v roce 1938 v Římě. Postupně vystřídal několik divadelních společností, před kamerou se objevil poprvé v menší roli scénáristy v muzikálové komedii FUGA PRO DVA HLASY (Fuga a due voci, 1943).

Počátkem sedmdesátých let se Franco Volpi objevil ve dvou koprodukčních francouzsko-italských filmech s Louisem de Funèsem. Nejprve to byla postava odměřeného italského markýze v hudební komedii PITI PITI PA (L’homme d’orchestre, 1970), o rok později pak role stavebního podnikatele Mazziniho ve filmu NA STROMĚ (Un arbre sur perché, 1971). Mezitím se vypracoval mezi uznávané osobnosti italského dabingu, nadále hrál také v televizi, novou vlnu popularity mu přinesl sci-fi seriál A JAKO ANDROMEDA (A come Andromeda, 1972). Co se týče filmu, objevil se v průměrné komedii KDYŽ ON JÍ BYL… TAK DRAHÝ (Quando c’era lui… caro lei, 1978) s tehdy ještě málo známým Paolem Villaggiem v hlavní roli. Poslední významnou příležitost v televizi dostal v adaptaci Dürrenmattova románu SOUDCE A JEHO KAT (Il giudice e il suo boia, 1982). Po delší odmlce pak svou filmografii uzavřel menší rolí ministra v komedii JOHNNY PÁRÁTKO (Johnny Stecchino, 1991).

Poslední léta života bojoval Franco Volpi s rakovinou, jíž nakonec podlehl. Zemřel v Římě na Nový rok 1997 ve věku 75 let.


11.6.1921
Milán, Itálie
1.1.1997
Řím, Lazio, Itálie
Franco Volpi csfd

Johnny PárátkoQuando c'era lui... caro lei!Na stroměPiti Piti PaTardone, LeRocamboleCléopâtre une reine pour CésarZapomnětlivý z CollegnaPastasciutta nel desertoRomulus a RemusVento del SudIl mago per forzaCanzoni per le stradeFuga a due vociCommissario Di Vincenzi, IlEleonoraA come AndromedaAll'ultimo minutoSegno del comando, IlMelissaLe avventure di Laura StormLe inchieste del commissario Maigret


Aktualizace osobnostního profilu Franco Volpi: 24.4. 2024 15:00