Marc Cassot (1923 - 2016)


Francouzský herec Marc Cassot zahájil po druhé světové válce slibnou kariéru ve filmu, později hrál ale hlavně v divadle a televizi, dodnes je známý především díky bohaté a dlouholeté práci v dabingu. Pocházel z Paříže a po válce krátce studoval školu technického zaměření, to jej ale nebavilo a spolu s přáteli se vrhnul do mírně dobrodružného stylu života, jaký válkou zdecimovaná Francie nabízela. Vystřídal několik zaměstnání a úplně náhodou se dostal ke konkurzu do divadla Théâtre des Nouveautés. Další shodou náhod brzy prišel k velké roli, na doporučení kolegů pak začal studovat herectví u Henriho Rollana, později navštěvoval také filmovou školu IDHEC (Institut des hautes études cinématographiques).

Během padesátých let hrál Marc Cassot středně velké role ve filmech různých žánrů, několikrát to byly úlohy policejních důstojníků, dostal nabídku i z Itálie a ve filmu Alberta Lattuady OBECNÁ ŠKOLA (La scuola elementare, 1954) hrál učitele, za zmínku stojí i velká úloha v příběhu o mezinárodní solidaritě KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955). Jako další zajímavou zkušenost vnímá Cassot koprodukční válečný film NORMANDIE-NIEMEN (1960), jehož natáčení bylo provázeno ruskou nedůvěrou k půlročnímu pobytu francouzských herců v Sovětském svazu.

Od počátku 60. let upřednostňoval práci v televizi, sám rád vzpomíná na účast v řadě historických inscenací režisérů Claude Barmy nebo Stellia Lorenziho. Nadále ale sklízel úspěchy v divadle, například Steinbeckova hra O myších a lidech se v Comédie des Champs Elysées dočkala 1400 repríz. Stále častěji se uplatňoval v dabingu, s nímž získal první zkušenosti již v roce 1951 prací na Hitchcockově filmu 39 STUPŇŮ (The 39 Steps), později se stal především dvorním francouzským dabérem Paula Newmana, jehož namluvil ve více než dvaceti filmech, daboval také Maxe von Sydow, Warrena Beattyho a řadu dalších amerických herců. Natáčení pro film mezitím v jeho aktivitách pozbylo na významu, připomeňme alespoň vedlejší role v kriminálkách KRÁSNÝ ZLODUCH (Un beau monstre, 1971) nebo KDYŽ SE MĚSTO PROBOUZÍ (Quand la ville s’éveille, 1977).

Před filmovou kamerou stál naposledy v menší roli profesora v dramatickém příběhu z druhé světové války NATALIA (1989), nedlouho nato uzavřel i své aktivity v divadle, naposledy hrál ve hře Deník venkovského faráře v Théâtre de Montparnasse (1995). I když sám Marc Cassot říká, že nikdy neupřednostňoval dabing před hraním v divadle a před kamerou, právě díky dabingu je dodnes jeho jméno dobře známé. Například v trilogii o Pánovi prstenů namluvil postavu Bilbo Pytlíka (Ian Holm), v sérii o Harry Potterovi propůjčil svůj hlas postavě čaroděje Brumbála (Michael Gambon, Richard Harris). Několik let pracoval také na americkém kriminálním seriálu DIAGNÓZA VRAŽDA, v němž nadaboval hlavní postavu doktora Marka Sloana.


16.6.1923
Paříž, Île de France, Francie
21.1.2016
Marc Cassot csfd

HyväntekijäJames Keane - Les mystères de DragopolisLa Classe américaineNataliaLa BruteEn cas de guerre mondiale, je file à l'étrangerDestinée de Monsieur de RochambeauAž město procitneUn capitán de quince añosLe ressacLes Nuits de la colèreUn beau monstreVertige pour un tueurL'Une et l'autreZločin Davida LevinsteinaLe Chemin de DamasLa Reine MargotLe jeu de la véritéSmrt BellyMontserratNormandie-NiemenPourquoi viens-tu si tard?Přátelé na neděliLes LouvesAlerte au deuxième bureauKdyby všichni chlapi světaEscalier de serviceLa Patrouille des sablesLe Grand pavoisScuola elementareTres hombres van a morirL'amour d'une femmeLa plus belle fille du mondeUn certain monsieurLes Dieux du dimancheLes Amants du pont Saint-JeanLa Route du bagneNuits d'alerteWakfuLes Jumeaux du bout du mondePomněnková MarieL'Aéropostale, courrier du cielLes chevaux du soleilPour tout l'or du TransvaalIl était un musicienLa Chasse aux hommesLe Manège de Port-BarcarèsValérie et l'aventureLe Tribunal de l'impossible


Aktualizace osobnostního profilu Marc Cassot: 4.3. 2024 14:09