Jacques Berthier (1916 - 2008)


Francouzský herec Jacques Berthier hrál ve čtyřiceti filmech, významně se uplatnil v dabingu, hrál také v divadle, stopu zanechal i v televizi. Narodil se v Paříži a od dětství aktivně sportoval, později se začal zajímat také o výtvarné umění, nakonec studoval herectví pod vedením slavného Louise Jouveta. Před kamerou stál poprvé jako městský radní v historickém filmu PODIVUHODNÝ OSUD DESIRÉE CLARYOVÉ (Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942), větší příležitost dostal později v melodramatickém příběhu mladé studentky BEATRICINA TOUHA (Béatrice devant le désir, 1944).

Z Berthierovy filmografie padesátých let je na místě uvést některé historické filmy, v Guitryho velkolepé mozaice KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m’était conté, 1953) hrál revolucionáře Robespierra, poté byl jako kníže Felix Jusupov vrahem titulního hrdiny (Pierre Brasseur) ve filmu RASPUTIN (Raspoutine, 1954), jednu z hlavních rolí dostal také v Pottierově životopisném muzikálu KRÁSKA OTERO (La belle Otero, 1954). Objevil se ale i ve filmech ze současnosti a v dodnes známé kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959) hrál vraždícího průmyslníka Verdiera.

Jedinkrát ve své kariéře se Jacques Berthier pokusil o filmovou režii a podle vlastního scénáře natočil drama NÁBŘEŽÍ NOTRE-DAME (Quai Notre-Dame, 1961), které ovšem nemělo nijak velký úspěch. Jako herec se ale nadále zviditelňoval především v dobrodružném a kriminálním žánru, jako vévodu Buckinghama jsme jej mohli vidět v Borderieho adaptaci Dumasovy slavné románové předlohy (TŘI MUŠKETÝŘI: KRÁLOVNINY PŘÍVĚSKY – Les trois mousquetaires: Les ferrets de la reine, 1961). Ke spolupráci jej zvali i tvůrci mezinárodně obsazených projektů, jako kapitán Arnaud se objevil v americkém filmu PAN Z BALLANTREE (The Master of Ballantrae, 1953), později hrál středně velké role ve špionážních filmech s účastí několika zemí (NATHALIE, AGENT SECRET, 1959; KDO JSTE, DOKTORE SORGE? – Qui etes-vous, Monsieur Sorge?, 1961).

Během šedesátých let točil Jacques Berthier převážně v Itálii (ANNO 79: LA DISTRUZIONE DI ERCOLANO, 1962; TIFFANY MEMORANDUM, 1967), v mezinárodním měřítku jej znovu zviditelnila role rebelantského arcivévody Salvatora v historickém a i u nás známém filmu MAYERLING (1968), vedlejší roli plukovníka Smitha hrál ve válečném filmu ORLI NAD LONDÝNEM (La battaglia d’Inghilterra). Jako prospěchářský bankéř Butler se objevil také v italském westernu NAPŘED STŘÍLEJ, PAK SE PTEJ (Il bianco, il giallo, il nero, 1975), mezitím začal pracovat i v televizi a hrál v řadě seriálů. Z televizní tvorby uveďme alespoň historický seriál RICHELIEU (1977), v němž hrál kapitána mušketýrů pana de Tréville.


10.2.1916
Paříž, Île de France, Francie
6.4.2008
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Jacques Berthier csfd

Bez střechy a bez zákonaCarte VermeilAllégraBrigade mondaineUne femme fidèleNapřed střílej, pak se ptejLa gageure imprévueOrli nad LondýnemMayerlingTiffany memorandumSceriffo tutto d'oro, UnoColorado CharlieAnno 79: La distruzione di ErcolanoLemmy pour les damesVecchio testamento, IlKdo jste, doktore Sorge?Tři mušketýři: Královniny přívěskyCosta AzzurraNathalie, agent secretUn témoin dans la villeCharmants garçonsLes InsoumisesZákon ulicUn missionnaireLa belle OtéroRaspoutineSi Versailles m'était contéThe Master of BallantraeLes Deux Monsieur de MadameMaria du bout du mondeStín a světloOn n'aime qu'une foisLa RévoltéeLes Requins de GibraltarAdieu chérieLe Bateau à soupeTant que je vivraiBéatrice devant le désirLe Destin fabuleux de Désirée ClaryLes Amours des années follesRichelieuKomisař MoulinLes brigades du TigreTon amour et ma jeunesseAux frontières du possibleMadame êtes-vous libre?MauregardLes Chevaliers du cielPosledních pět minutTam tam mayumbeLa PharmacienneQuai Notre-Dame


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Berthier: 28.2. 2024 18:11