Paul Hubschmid (1917 - 2001)


Nejznámější švýcarský herec Paul Hubschmid se narodil 20. 7. 1917, jako jediný syn účetního. Některé prameny uvádějí, že ve Schönenwerdu, jiné v Aarau ve Švýcarsku. Vystudoval  v Rakousku ve Wien hereckou školu Maxe Reinharda a stal se divadelním hercem nejdříve na scéně Theatre Josefstaad ve Wien, poté hostoval v německých divadlech v Berlíně, Düsseldorfu a Frankfurt am Main.

Natáčí také v Evropě především v Německu s herečkami Marikou Rökk v Maske in Blau – Maska v modrém nebo s Lieselotte Pullver Die Zürcher Verlobung. Zaujal také ztvárněním známého hudebníka a skladatele Franze Liszta ve filmu Ungarische Rhapsodie - Uherská rapsodie z roku 1954. Ovšem světovou popularitu si získal pod režií Fritze Langa, který se ujal barevného, v pořadí již třetího zpracování (první němé z 1921, druhé černobílé v roce 1937 a 1938) Tygr z Eschnapuru a Indický hrob - 1958 -1959. I tentokrát to bylo obsáhlé, i když volné  zpracování podle románu spisovatelky a scenáristky They von Harbou a role architekta Haralda Bergera připadla Paulovi vedle krásné americké herečky a tanečnice Debry Paget, která si v roli Seethy ve světě zajistila popularitu i smyslným tancem před sochou bohyně. Oba díly se natáčely v Indii.

Hraje v dalších  mezinárodních produkcích s Lili Palmer v Nemorální - Unmoralischen,rok 1966 nebo s Michaelem Cainem v thrilleru Funeral in Berlin, s Catherine Deneuve v Hemmungslose Manon – Manon 70 – 1967. Hubschmid spolupracuje s televizí a natáčí TV inscenace. V roce 1980 získal za uměleckou práci německé ocenění Filmband in Gold. Hraje také v muzikálu jako např. profesora Higginse v My Fair Lady a v této roli vystupoval v německy mluvících zemích ve dvou tisících reprízách s neuvěřitelným úspěchem.

Paul Hubschmid byl třikrát ženatý. První manželkou byla rakouská šlechtična Ursula von Teubern.  Manželství bylo uzavřeno v roce 1942  a narodil se jim syn Peter Christian, který se stal novinářem  a  v současné době žije v Hamburgu. Ursula v roce 1963 zemřela na rakovinu. Druhou  manželkou se stala v roce 1967  Eva Renzi a Paul adoptoval její dceru Anousku. Rozvedli se v roce 1980. Třetí manželkou se stala herečka Irene Schiesser od 1.7.1985 do Paulovy smrti. Paul Hubschmid zemřel v Berlíně, na Silvestra - 31.12.2001 ve věku 84 let na plicní embolii. Natočil úctyhodných 100 filmů.


20.7.1917
Schönenwerd, Švýcarsko
31.12.2001
Berlín, Berlin, Německo
Paul Hubschmid csfd

LindaKlassezämekunftSkullduggeryTaste of ExcitementIn Enemy CountryManon 70Negresco - Eine tödliche AffäreIch suche einen MannPlaygirlPohřeb v BerlíněUpperseven, l'uomo da uccidereÀ belles dentsDie HerrenDie schwedische JungfrauDis-moi qui tuerMajordome, LeMoi et les hommes de 40 ansDie Diamantenhölle am MekongHeirate mich, CherieLady, DieLe Grain de sableMozambiqueDas große LiebesspielElf Jahre und ein TagIm Namen des TeufelsJsem také jenom ženaFestivalIsola BellaNapoléon II, l'aiglonDie junge SünderinDie rote HandHeldinnenJourney to the Lost CityAlle Tage ist kein SonntagAuskunft im CockpitDas große MesserIndický hrobLiebe, Luft und lauter LügenMariliTygr z EšnapuruIhr 106. GeburtstagItalienreise - Liebe inbegriffenMeine schöne MamaMorte viene dallo spazio, LaScampoloRytíř štěstěnySalzburger GeschichtenZasnoubení v CurychuDie goldene BrückeDu bist MusikHeute heiratet mein MannLiebe, die den Kopf verliertDie Frau des BotschaftersIngrid - Die Geschichte eines FotomodellsTesoro di Rommel, IlGlückliche ReiseSchule für EheglückUngarische RhapsodieDie Venus vom TivoliMaske in Blau


Aktualizace osobnostního profilu Paul Hubschmid: 4.11. 2023 13:22