Françoise Spira (1928 - 1965)   † 36 let


Francouzská herečka Françoise Spira se v poválečném období prosadila jako výrazná divadelní umělkyně, menší i středně velké role odehrála také v několika filmech. Pocházela z Paříže, během druhé světové války s rodiči žila v jižní Francii, kde začala s amatérským divadlem. Po návratu do Paříže dokončila střední školu a začala studovat Národní dramatickou konzervatoř. Ještě za studií hrála v Théâtre des Mathurins (Zločin lorda Arthura Savila, 1946), krátce nato poprvé spolupracovala s významným režisérem Jeanem Vilarem, který ji po dokončení konzervatoře (1951) angažoval do svého souboru Théâtre National Populaire.

Mezitím opustila herecký soubor Jeana Vilara a ve druhé polovině padesátých let působila v několika pařížských divadlech, titulní roli egyptské královny Kleopatry hrála v Shawově hře César a Kleopatra v Théâtre Sarah Bernhardt (1957), častěji tehdy ale vystupovala v Théâtre Hébertot. Zvláštní pozici v její filmografii zaujímá Resnaisův hodnotný titul LONI V MARIENBADU (L’année dernière à Marienbad, 1961); tady sice Françoise Spira hrála jen menší roli ženy v hotelu, ale během natáčení pořídila soukromě krátký dokument VZPOMÍNKY NA JEDEN ROK V MARIENBADU (Souvenirs d’une année a Marienbad), který byl ovšem objeven až dlouho po její smrti a poprvé uveden v roce 2010.

Počátkem šedesátých let zamířila do divadla Théâtre de l’Athénée a od roku 1962 stála v jeho čele jako ředitelka, tím pádem také prakticky přestala hrát. Jen výjimečně se již objevovala také ve filmu a televizi, její filmografii uzavírá hlavní ženská role drogové dealerky Marie v kriminálce SLEPIČÍ POLÉVKA (La soupe aux poulets, 1964).

Françoise Spira spáchala sebevraždu ve vesnici Neauphle-le-Château nedaleko Paříže. Stalo se tak začátkem ledna 1965, bylo jí 36 let.


7.12.1928
Paříž, Île de France, Francie
4.1.1965
Neauphle-le-Château, Francie
Françoise Spira csfd

La Soupe aux pouletsKdo jste, doktore Sorge?Loni v MarienbaduLa Chatte sort ses griffesSecret professionnelZwei MütterKdyž je v Paříži nocCapitaine PantoufleFanfán TulipánInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Françoise Spira: 25.4. 2024 13:29