Roland Dubillard (1923 - 2011)


Francouzský herec, dramatik a spisovatel Roland Dubillard byl všestranně nadaný, proslavil se především jako autor divadelních her, divadlo v jeho aktivitách hrálo vždy prim, zatímco ve filmu a televizi se objevoval spíše jen příležitostně. Od dětství psal básně, za studií literatury na Sorbonně se začal prosazovat i jako dramatik. V roce 1944 se oženil, s manželkou Michèle Dumezy měl dvě děti. Po válce krátce sloužil v armádě v Rakousku, po návratu do Paříže se plně oddal práci pro rozhlas, pro nějž také psal. Mimoto psal i básně, znovu také divadelní hry.

První zkušenosti s kamerou získal Dubillard již ve čtyřicátých letech, častěji ale začal hrát až později, vedlejší role odehrál například ve filmech režiséra J. P. Mockyho PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de la marguerite, 1967) a VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968). V polovině šedesátých let se seznámil s původem německou herečkou Marií Machado (*1937) a pro ni napsal divadelní hru Zahrada řep, kterou ve vlastní režii uvedl v pařížském divadle Théâtre de Lutèce. S Marií Machado spolupracoval častěji, hráli spolu také v Dassinově filmu JITŘNÍ SLIB (Promise at Dawn, 1970), v roce 1975 se z nich stali manželé.

I když ve filmu nehrál Roland Dubillard nijak často, za období jeho největšího vytížení před kamerou můžeme označit sedmdesátá léta, kdy hrál v patnácti filmech. Zatímco Alain Corneau mu ve svém režijním debutu FRANCIE, AKCIOVÁ SPOLEČNOST (Francie société anonyme, 1974) svěřil roli vraha Alberta, u nás jsme jej mohli vidět jako policejního psychologa v kriminálce STRACH NAD MĚSTEM (Peur sur la ville, 1975). V obnovené spolupráci s J. P. Mockym pak hrál policejního komisaře ve filmu SVĚDEK (Le témoin, 1978), podobnou roli si zopakoval také v dramatu ŠÍLENÁ LÁSKA (L’amour braque, 1985).

Kromě divadelních her psal Roland Dubillard i jiné literární žánry, odborníky zaujala například sbírka povídek Olga, moje kráva (1974). Úspěšná byla také divadelní hra Diablogy, která vznikla na základě Dubillardových starších rozhlasových skečů, poprvé byla uvedena v roce 1975 v pařížském divadle Théâtre de la Michodière. Již v této době za svůj přínos francouzské kultuře začal sbírat četná ocenění, mimo jiné i za hlavní roli ve filmu NĚKDE NĚKDO (Quelque part, quelqu’un, 1972).


2.12.1923
Paříž, Île de France, Francie
14.12.2011
Paříž, Île de France, Francie
Roland Dubillard csfd

Charlotte for EverPaulette, la pauvre petite milliardaireRodinné poutoŠílená láskaPolarDebout les crabes, la mer monte !Krásná zajatkyněUn bruit qui courtCherchez l'erreurCiao, les mecsLe TémoinLes Vécés étaient fermés de l'interieurAloïseLe Mâle du siècleStrach nad městemSérieux comme le plaisirFrance société anonymeUrsule et Grelu'M' comme MathieuBěží, běží po předměstíLa Ville-bidonQuelque part quelqu'unL'Illusion comiqueLa Promesse de l'aubeLe Grand VoyageVelké prádloMarion DelormePřátelé kopretinyA cause, à cause d'une femmeLes Cent Livres des hommesSocialismusLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Roland Dubillard: 3.4. 2024 15:08