Anne Collette 87 let


Herečka Anne Collette obohatila v padesátých letech zástup krásek francouzského filmu, protože ale takových nebylo málo, její kariéra skončila po natočení pouhých osmi filmů, přestože byla mimo jiné spojena s průlomovou produkcí nové vlny. Narodila se na ostrově Réunion v Indickém oceánu, od mládí ale žila ve Francii. Svými půvaby se brzy dostala k modelingu a odtud již nebyla daleká cesta před filmové kamery.

Jeden z hlavních představitelů francouzské nové vlny Jean-Luc Godard obsadil Anne Collette do dvou titulních rolí ve svých krátkých filmech CHARLOTTE A VERONIQUE ANEB VŠICHNI HOŠI SE JMENUJÍ PATRIK (Charlotte et Véronique ou Tous les garçons s’appellent Patrick, 1959) a CHARLOTTE A JEJÍ JULEK (Charlotte et son Jules, 1960); ve druhém ze jmenovaných snímků hrála opět s J. P. Belmondem. Dvakrát pak Anne Collette spolupracovala s Pierre Kastem, menší roli hrála například ve filmu PÁŘENÍ MRTVÝCH (La morte-saison des amours, 1961). Později natočila jeden film v Holandsku, kde pak s americkým režisérem natáčela také film KDO TO KLEPE NA MOJE DVEŘE (I Call First, 1967).

Filmografii Anne Collette uzavírá opět titul Pierra Kasta PODIVNÁ HRA (Drôle de jeu, 1968), od konce šedesátých let žije v soukromí v Londýně. Její nevlastní bratr Yann Collette (*1956) je též hercem.


10.3.1937
Saint-Denis, Réunion
Anne Collette csfd

Drôle de jeuKdo to klepe na moje dveřeL'Éventail de Lady WindermereLa Morte-saison des amoursImages pour BaudelaireLes AffreuxBuď hezká a mlčMitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...Má mě rád, nemá mě rádFutures vedettesCharlotta a její JulesCharlotte a Veronika aneb Všichni kluci se jmenují Patrik


Aktualizace osobnostního profilu Anne Collette: 16.3. 2024 02:38