Peter Davison 73 let


„Sny jsou důležité, nikdy je nepodceňujte" – Peter Davison jako pátý Doktor Who.

První zmínka o jeho herecké kariéře se datuje až do roku, kdy nastoupil na Central School of Speech and Drama. Jedná se o poněkud pozdější zmínku, a tak není jisté, zda v jeho dětství u něj propukla nějaká ta náklonost k umění, či ne. Zde také dostal svou první práci spjatou s hereckou branží a to asistenta stážového manažera v Nottingham Playhouse, kde si také zvolil své umělecké jméno Peter Davison, aby se vyhnul pomýlení, které mohlo tehdy nastat vzhledem k tomu, že si ho mohli splést s hercem a režisérem Peterem Moffattem, se kterým později pracoval.

První role ve filmu přišla v roce 1974 a to ve snímku Warship. Jeho první práce v televizi, coby herce, začala o rok později a to v The Tomorrow People, kde ztvárnil mimozemšťana Elmera, který přiletěl na planetu zemi se svou sestrou a matkou, již nazýval Mama. Pravdou bylo, že to nebyla nijak zajímavá a atraktivní role, ale Peteru stačila k tomu, aby zaujal, protože se mu potom začali hrnout různé nabídky. Ať už to bylo v Love for Lydia o dva roky později, či v All Creatures Great and Small, kde účinkoval prakticky až do roku 1990.

Jelikož měl mnohé již za sebou a byl uznávaným hercem ve Velké Británii, dostalo se mu od BBC pocty, aby v roce 1981 ztvárnil novou pátou podobu Doktora Who, která by vystřídala čtvrtého Doktora Who, jehož ztvárnil Tom Baker. V seriálu pak zůstal až do roku 1984, kdy byl zase naopak on vystřídán. To mu ale nebránilo v tom, aby se navrátil do role doktora ještě několikrát. Nedávno tomu bylo třeba ve snímku The Five(ish) Doctors Reboot.


13.4.1951
Streatham, Londýn, England, Velká Británie
Peter Davison csfd

End of TermJdi za svým koněmMopsík k zulíbáníDoctor Who: Twice Upon a TimeDoctor Who: The Day of the DoctorMicro MenTomu se ani nechce věřitMollyThe Nearly Complete and Utter History of EverythingBouřlivé výšinyNávod k vražděParting ShotsDear NobodyKonceThe Adventures of MoleKrasavec BeautyMan You Don't Meet Every Day, AZero Imperative, TheHarnessing PeacocksThe Airzone SolutionMiss Marple: A Pocket Full of RyeVšechna velká a malá zvířataDobrá znameníThe GoldGentleman JackPán časuThe LarkinsLifeSoud s Christine KeelerovouThunderbirds Are Go!Jméno růžeZločiny z vřesovišťProlhaníSmrt v rájiZákon a pořádek: Spojené království


Aktualizace osobnostního profilu Peter Davison: 6.11. 2023 15:18