Catherine Hiegel 77 let


Francouzská herečka Catherine Hiegel byla dlouhá léta spjata s nejslavnější francouzskou divadelní scénou Comédie Française, což do značné míry limitovalo její možnosti hrát ve filmech. Narodila se v Montreuil nedaleko od Paříže, jejím otcem byl novinář a hudební kritik Pierre Hiegel (1913-1980). Právě díky otci se Catherine od dětství pohybovala v uměleckém prostředí a již v roce 1965 stála na divadelním jevišti v Théâtre des Bouffes Parisiens.

Příležitostně znovu hrála v televizi, před filmovou kamerou se poprvé mihla v melodramatu TOHLE SE STÁVÁ JEN DRUHÝM (Ca n’arrive qu’aux autres, 1971). Nadále ale zůstávala především divadelní herečkou, uznání kritiky a divácký ohlas jí přinášely velké role v italském repertoáru (C. Goldoni, L. Pirandello) i účast ve světové moderně (Brechtův Pan Puntila a jeho služebník Matti, Ionescova hra Král umírá), hrála také v ruské klasice (Čechovovy Tři sestry). Jako Nataša se v adaptaci Čechovovy hry TŘI SESTRY (Les trois soeurs, 1980) objevila také v televizi. Mimo Comédie Française hrála i v dalších pařížských divadlech, příležitostně se věnovala i divadelní režii (realizovala například Molièrovy hry Georges Dandin nebo Škola pro ženy).

Před filmovou kamerou stála po delší době v romantickém příběhu STAV MILOSTI (L’état de grâce, 1986), zmínku si zaslouží několikerá spolupráce s režisérkou (a herečkou) Josiane Balasko, která jí v několika svých autorských filmech poskytla velké příležitosti v rolích žen středního věku (MŮJ ŽIVOT JE PEKLO – Ma vie est un enfer, 1991; MANŽELSTVÍ PO FRANCOUZSKU – Gazon maudit, 1995). Nadále excelovala v divadle, v letech 1989 a 2005 získala Cenu Unie kritiky, třikrát byla také nominována na prestižní Molièrovu cenu. Tuto trofej získala v roce 2007 za vedlejší roli v Koltesově hře Návrat do pouště, vítězství pak zopakovala v roce 2011 díky hře Matka mladého francouzského dramatika Floriana Zellera, kterou hrála v Petit Théâtre de Paris.

V roce 2009 byla Catherine Hiegel propuštěna z Comédie Française; vynucený odchod zavedené herečky z prestižního divadla po čtyřiceti letech (navíc po získání Molièrovy ceny a účasti v úspěšném představení Shakespearovy hry Veselé paničky windsorské) byl tučným soustem pro bulvární média, sama herečka se k tématu příliš nevyjadřovala. Profesně navíc nijak nestrádala, nadále účinkuje v různých pařížskách divadlech a také na festivalech (například v Avignonu), pokračuje i v práci pro film. Matku jednoho z hlavních hrdinů (Nicolas Duvauchelle) hrála v thrilleru OCHRANA STÁTU (Secret défense, 2008), zatím naposledy ji diváci mohli vidět v komedii ADIEU BERTHE (2012).


10.12.1946
Montreuil, Francie
Catherine Hiegel csfd

La Grande MagieLes EngagésLe Grand restaurant 3Neuf jours en hiverVioletteSbohem BertheUn baiser papillonLa folle histoire d'amour de Simon EskenazyKlientkaOchrana státuBlonďáčekLa vie est à nous!KotletyLe malade imaginaireHygiène de l'assassinMuž je žena jako každá jináFredNa druhé straně mořeManželství po francouzskuLe Mangeur de luneServa amorosa, LaTout le monde n'a pas eu la chance d'avoir des parents communistesMéchant garçonMůj život je pekloLa Vie est un long fleuve tranquilleLa petite amieLes KeufsUtonutí zakázánoVášeň a soucitLocandiera, LaCréanciersLa folle de ChaillotLes Trois soeursUne page d'amourActeurs de bonne foi, LesLe Roi se meurtOndineChez les TitchGeorges DandinTohle se stává jen druhýmMěšťák šlechticemSpéciale dernièreMalaterraLe Sang de la vigneJulie LescautováFerbac2 ou 3 choses de Marie JacobsonAu fil de la nuitLe cercle de minuitLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Hiegel: 10.11. 2023 07:19