Édouard Delmont (1883 - 1955)


Francouzský herec Édouard Delmont se na domácí půdě zviditelnil především početnou spoluprací s významným režisérem Marcelem Pagnolem, u nás jej můžeme znát spíše až z několika filmů závěru jeho herecké dráhy. Delmont pocházel z Marseille, jeho vlastní jméno bylo Édouard Autran, v rodinné tradici začínal původně pracovat jako kovář, později se stal technikem divadla Alcazar v Marseille. Tady prošel několika profesemi a nakonec se koncem první světové války stal hercem. Tehdy také přijal umělecké jméno Delmont, které vzniklo modifikací názvu kostela Notre-Dame du Mont, v jehož blízkosti se narodil.

Opět ve spolupráci s Pagnolem se před kamerou poprvé brzy setkal s dalším slavným jihofrancouzským rodákem Fernandelem a v jejich prvním společném filmu ANGÈLE (1934) hrál poměrně velkou roli zemědělce Amédéa. Točil také s Jeanem Renoirem, jako rolník Cabri se objevil v historickém filmu o vzniku francouzské národní hymny MARSEILLAISA (La Marseillaise, 1938). Ve stejném roce rozšířil svou filmografii o další umělecky významný film NÁBŘEŽÍ MLH (Quai des Brûmes, 1938), kde hrál hostinského, rolí rybáře Maillefera přispěl i do dalšího Pagnolova hodnotného filmu PEKAŘOVA ŽENA (La femme du boulanger, 1938); také toto byl jeden ze společných filmů s Raimu.

Vzhledem k tomu, že Delmont točil několikrát do roka – a to zvláště za druhé světové války – je jasné, že se nevyhnul ani průměrné produkci sentimentálních příběhů a nenáročných veseloher. Z častějších setkání s Fernandelem připomeňme komedii CESTA DO JINÉHO SVĚTA (L’héritier des Mondésir, 1942), v níž se objevil jako majordomus Firmin, velkou roli hrál i ve Fernandelově vlastní režii filmu PROSŤÁČEK (Simplet, 1942). Z jiných žánrů uveďme kriminálku KOMISAŘ MAIGRET ZASAHUJE (Picpus, 1943), která byla ve své době uvedena i v našich kinech. Roli otce hlavního hrdiny, horníka Noëla, hrál Delmont v dalším ambiciózním filmu PEKELNÉ ÚDOLÍ (Le val d’enfer, 1943).

Po válce filmoval Delmont o poznání méně, pozornost si ale zaslouží obnovená spolupráce s Marcelem Pagnolem, v jehož filmu DOPISY Z MÉHO MLÝNA (Les lettres de mon moulin, 1954) dostal hlavní roli v jedné z povídek. Své poslední filmy – známé i u nás – natočil Delmont opět s populárním Fernandelem. Jako málem pohřbený a překvapivě obživlý doktor Spiletti se objevil v komedii NÁVRAT DONA CAMILLA (Le retour de Don Camillo, 1953). Ve filmu BERÁNEK S PĚTI NOHAMA (Le mouton à cinq pattes, 1954) – kde Fernandel hrál šest rolí – dostal Delmont jednu z hlavních postav doktora Bollèna, který má za úkol shromáždit kdysi slavná paterčata pro účast na slavnosti v rodném městě.


5.12.1883
Marseille, Francie
22.11.1955
Cannes, Francie
Édouard Delmont csfd

Ali - Baba a 40 loupežníkůBeránek s pěti nohamaLes Lettres de mon moulinPlážNávrat dona CamillaVolání osuduManon des sourcesSon dernier NoëlÉternel espoirAu pays du soleilJuliette ou La clef des songesLa Table-aux-CrevésMonsieur OctaveTrafic sur les dunesIl diavolo in conventoLe Grand cirqueDeux amoursL'Homme qui revient de loinLa Belle que voilàŠkola nezbedníkůBagarresColombaL'Auberge du péchéLa RenégateLe Dessous des cartesLes Eaux troublesManù il contrabbandiereLa Nuit sans finLe Destin exécrable de Guillemette BabinL'Affaire du Grand HôtelLe GardianPloum ploum tra la laLa Fiancée des ténèbresSolita de CordoueL'Île d'amourLa Collection MénardAdieu LéonardLa Bonne étoileLe Soleil a toujours raisonLe Val d'enferMon amour est près de toiPicpusPort d'attacheUne femme dans la nuitUne vie de chienCap au largeFeu sacréL'ArlésienneSimpletSoyez les bienvenusSteibruchNotre Dame de la MouiseParade en 7 nuitsTrois Argentins à MontmartreUn chapeau de paille d'ItalieL'Héritier des MondésirLa Nuit merveilleuseBerlingot et CieBerlingot et compagnieLe Déserteur


Aktualizace osobnostního profilu Édouard Delmont: 14.3. 2024 16:51