Martine de Breteuil (1908 - 2007)


Francouzská herečka Martine de Breteuil se před kamerou neobjevovala nijak často, přesto ji můžeme z několika filmů znát i u nás. Patřila k početné ruské exilové komunitě, která ve Francii našla zázemí po bolševické revoluci v roce 1917, narodila se jako Musja Bjelinko v Charkově na Ukrajině. Řada ruských emigrantů se ve Francii prosadila v různých uměleckých sférách, stejně tak i Musja Bjelinko, která začínala koncem dvacátých let 20. století jako tanečnice, později i zpěvačka v muzikálech.

Mezitím sňatkem pronikla do aristokratické společnosti, před druhou světovou válkou se jejím manželem stal François Le Tonnelier, 9. markýz de Breteuil (1892-1972), který pocházel z kdysi významné šlechtické rodiny. Jejich syn Henri-François Le Tonnelier, 10. markýz de Breteuil (*1943) nese dnes nejen slavné jméno, především v oblasti kulturního a architektonického dědictví se také angažuje v řadě francouzských i mezinárodních institucí. Martine se s markýzem de Breteuil po několika letech sice rozvedla, jméno si ale ponechala.

Před filmovou kameru se Martine de Breteuil začala po delší přestávce vracet až koncem padesátých let, převážně v úlohách starších žen z vyšší společnosti. Ve společnosti hostů na recepci se mihla ve filmu KARAMBOLY (Les carambolages, 1963), s Louisem de Funèsem se pak objevila v epizodní roli vévodkyně d’Armantière v komedii ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964). V polovině šedesátých let hrála i v řadě dalších úspěšných filmů, připomeňme alespoň snímek z tvorby známého Pierra Etaixe. Kromě toho začala spolupracovat s televizí, kde v 60. a 70. letech hrála v řadě seriálů.

Z její pozdější filmografie uveďme dramatický příběh ze třicátých let POUTNICE ZE SANS-SOUCI (La passante du Sans-Souci, 1982), kde hrála menší roli učitelky hudby. Před kamerou se objevila naposledy v epizodním výstupu staré dámy v luxusním jaguáru v romantické komedii VEM SI MĚ (Épouse-moi, 2000). Zemřela v Paříži 13. listopadu 2007 ve věku 99 let.


21.3.1908
Saint-Aygulf, Francie
13.11.2007
Paříž, Île de France, Francie
Martine de Breteuil csfd

Vem si měCoup de viceA Star for TwoL'amore necessarioUn adolescent d'autrefoisPoutnice ze Sans-SouciMont-OriolTemps d'une République: Marthe, 19 ans en 18SalavinLe philosophie dans le boudoirLe bal du comte d'OrgelDes garçons et des fillesJojoJournal d'une femme en blancPod čepicíLa Belle ArabelleUne Ravissante idioteČetník ze Saint TropezKarambolyPorteuse de pain, LaPolice judiciaireRires de ParisLes nouveaux maîtresL'aigle à deux têtesGrande marnière, LeŠtědrý večerIl est charmantMonsieur AlbertPouponnière, LaBlanc comme neigeAvocat d'officeAldo tous risquesSérie noirePain noir, LeL'homme qui revient de loinCommandant X


Aktualizace osobnostního profilu Martine de Breteuil: 4.11. 2023 09:40