Nina Myral (1884 - 1975)


Francouzská všestranně nadaná umělkyně Nina Myral byla především operetní zpěvačkou a herečkou, přes nesporné půvaby i schopnosti ale s filmem spolupracovala jen zřídka. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno znělo Eugénie Gruel, jako zpívající herečka se začala uplatňovat již počátkem dvacátého století. Její první kroky na jevišti jsou spojeny s pařížským divadlem Théâtre du Châtelet, které se tehdy začalo orientovat na operetní žánr.

Nina Myral točila převážně s komerčně zaměřenými režiséry, několikrát ji například ke spolupráci přizval Jean Boyer, v jehož komedii MOJE MALÁ SESTRA (Ma soeur lait, 1939) hrála guvernantku, v podobné roli se objevila také ve hvězdně obsazeném filmu BYLO DVANÁCT ŽEN (Elles étaint douze femmes, 1940), znovu se ale objevovala i v nenáročných komediích a adaptacích osvědčených operet (MARSEILLE, MÉ LÁSKY – Marseille, mes amours, 1939), po boku slavné Josephiny Baker hrála v muzikálu MOULIN ROUGE (1940). Co se týče rolí, hrála nejen služky nebo domovnice, ale i dámy z vyšší společnosti (MAMAN COLIBRI, 1937).

Z poválečného období se sluší připomenout dvojitou spolupráci s populárním komikem Bourvilem (MLÁDENEC PANÍ HUSSONOVÉ – Le rosier de Madame Husson, 1950; MUŽ, KTERÝ PROCHÁZÍ ZDÍ – Le passe-muraille, 1951), v těchto filmech (oba opět v režii Jeana Boyera) hrála ale již jen menší role. Po boku dalšího slavného komika Fernandela jsme ji později mohli vidět opět v úloze hospodyně v komedii BERÁNEK S PĚTI NOHAMA (Le mouton à cinq pattes, 1954). Uveďme ale i umělecky hodnotnější snímky, objevila se například v Cayattově justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1951). V padesátých letech hrála ještě několik menších rolí v dalších komediích i dramatech, její filmografii uzavírá i u nás známá dobrodružná komedie MUŽ Z RIA (L’homme de Rio, 1964), v níž hrála starou tetu snoubenky titulního hrdiny (její neteří zde byla Françoise Dorléac).

Nina Myral zemřela v Draveil nedaleko od Paříže 30. března 1975 ve věku 90 let.


26.6.1884
Paříž, Île de France, Francie
30.3.1975
Draveil, Francie
Nina Myral csfd

Muž z RiaĎábel a desateroBoulevardMademoiselle et son gangNous autres à ChampignolSénéchal le magnifiqueDes gens sans importanceTerreur des dames, LaJe suis un sentimentalQuatre jours à ParisZápisník majora ThompsonaBeránek s pěti nohamaCarnavalMuž, který prochází zdíAtomique Monsieur Placido, L'Justice est faiteRosier de Madame Husson, LeUne nuit de nocesAu Grand BalconCes dames aux chapeaux vertsRonde de nuitUn trou dans le murArmoire volante, L'Cité de l'espéranceJo-la-RomanceCharcutier de Machonville, LeKermesse rouge, LaNous ne sommes pas mariésSon dernier rolePatrouille blancheValet maître, LeElles étaient douze femmesMarseille mes amoursMoulin RougeLa présidenteMa soeur de laitMaison du Maltais, LaVisages de femmesAnge du foyer, L'Fauteuil 47, LeMaman ColibriMarthaNous ne sommes plus des enfantsOn a volé un hommePrince Jean, LeCoralie et CieCoiffeur pour damesTout s'arrangeGonzagueMauvais garçon, LeLes bleus de l'amour


Aktualizace osobnostního profilu Nina Myral: 2.11. 2023 18:46