Michel Vitold (1915 - 1994)


Na svém kontě má poměrně početnou filmografii, celý život byl významnou osobností divadla, přesto je francouzský herec Michel Vitold u nás prakticky neznámý. Pocházel z Ukrajiny, ale ve věku deseti let spolu s rodiči odešel do Francie. Původně v církevní škole studoval francouzštinu, ale velmi brzy školu opustil a vystřídal různá zaměstnání. Dvakrát se neúspěšně pokusil o studium na konzervatoři, nakonec se dostal do hereckých kurzů René Simona, uměleckou průpravu mu poskytli také známí herci jako Charles Dullin nebo Raymond Rouleau.

Po válce se Michel Vitold pokusil i o divadelní režii a v různých divadlech uvedl Sartrovy hry Mrtví bez pohřbu a Za zavřenými dveřmi. Jako herec začal spolupracovat také s významným režisérem Jeanem Vilarem a pod jeho vedením hrál v Shakespearových hrách na festivalu v Avignonu. V různých žánrech nadále hrál i vedlejší role ve filmech, v životopisných snímcích i fiktivních historických příbězích se několikrát objevil v historickém kostýmu, arcivévodu Jana Salvatora hrál v Delannoyově filmu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1949). V padesátých letech se stále častěji věnoval divadelní režii.

K počátkům Vitoldovy spolupráce s televizí uveďme Renoirův snímek ZÁVĚŤ DOKTORA CORDELIERA (Le testament du Docteur Cordelier, 1959), který se nakonec dostal i do kin (Vitold tu hrál jednu z hlavních rolí psychoanalytika doktora Séverina). Svou filmografii v této době Vitold rozšiřoval o kriminální žánr, v Gabinově filmu PŘÍPAD KOMISAŘE MAIGRETA (Maigret et l’affaire Saint-Fiacre, 1959) hrál abbé Jodeta, zápornou postavu barona von Krantze ztvárnil v detektivce ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN (Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962), další podobně laděnou úlohu zkorumpovaného bankéře Favrauxe odehrál ve filmu JUDEX (1963).

Středně velké role dostal i v dalších, ovšem již zapomenutých filmech z přelomu 50. a 60. let. Později byl ale kromě divadla především zaměstnaným televizním hercem. Začínal v dobrodružných seriálech (KORZÁŘI – Corsaire et flibustiers, 1966; LAGARDÈRE, 1967), hlavní role mu přinesly televizní adaptace divadelních her ruské klasiky (STRÝČEK VÁŇA – Oncle Vania, 1962; RACEK – La mouette, 1966; VIŠŇOVÝ SAD – Le cerisarie, 1972). Dějově důležitou roli krále Ludvíka XI. hrál v historickém seriálu QUENTIN DURWARD (1971) režiséra Gillese Grangiera. Z další spolupráce s filmem připomeňme vyšetřovatele Smolu, jehož hrál po boku Yvese Montanda ve zpracování úseku československých dějin z padesátých let DOZNÁNÍ (L’aveu, 1970).


15.9.1915
Charkov, Ukrajina, Ruské impérium
14.6.1994
Paříž, Île de France, Francie
Michel Vitold csfd

La Joie de vivreListopadLes Matins chagrinsLes chevaliers de la table rondeHaute tension - Eaux troublesLa Compagnie de SarahClaireIl quartetto BasileusLa SteppeNoc ve VarennesSept hommes en enferLa Vie de Pierre de CoubertinTarendolLe Loup-cervierGenre masculinAzev: Le tsar de minuitFrance société anonymeVrtohlavá ovceCelle qu'on laisse passerLa CerisaieLe SagouinDoznáníLe soleil des eauxLa Bande à BonnotLe franciscain de BourgesLe chant du mondeTomáš lhářLa ConfrontationLes Pas perdusBallade pour un voyouJudexRififi à TokyoArsen Lupin kontra Arsen LupinLes EnnemisOncle VaniaRoztomilý lhářLa GambergeVacances en enferL'Ennemi dans l'ombrePřípad komisaře MaigretaZávěť doktora CordelieraIvanovLes Révoltés de LomanachJouons le jeuMessalinaLe Secret de MayerlingLe VisiteurRouletabille joue et gagneFrançois VillonLe Jugement dernierRouletabille contre la dame de piqueL'Île d'amourNa rohu vás čeká dobrodružstvíCeux du rivageLe Brigand gentilhommeMadame et le mortMalariaLa Nuit FantastiqueLa Symphonie fantastiqueMariage d'amour


Aktualizace osobnostního profilu Michel Vitold: 2.3. 2024 17:20