Philippe Nicaud (1926 - 2009)


Philippe Nicaud je v rodné Francii dodnes známý především titulní postavou inspektora Leclerca ze stejnojmenného televizního seriálu z počátku šedesátých let 20. století, na svém kontě má ale také bezmála padesát filmových rolí, kromě toho působil v divadle, prosadil se i jako zpěvák. Narodil se na dnešním pařížském předměstí Courbevoie, s filmem i divadlem začínal krátce po druhé světové válce. Jeho debutem před kamerou byla postava Julese, bratra hlavní ženské postavy (Dany Robin) v melodramatu MILENCI JSOU SAMI NA SVĚTĚ (Les amoureux sont seul au monde, 1948) významného režiséra Henriho Decoina, vzápětí se objevil v menší roli adepta herectví ve filmu OČIMA VZPOMÍNEK (Aux yeux du souvenir, 1948) dalšího slavného filmaře Jeana Delannoye.

Zvláště v padesátých letech byl Philippe Nicaud zaměstnávaným filmovým hercem, uplatnění našel ale také v divadle, vystupoval na několika pařížských scénách převážně ve francouzském moderním i klasickém repertoáru. Prosadil se i jako zpěvák, v šedesátých letech vydal celkem pět dlouhohrajících desek a také řadu singlů. Od poloviny padesátých let točil také pro televizi, která mu zprostředkovala značnou popularitu díky detektivnímu seriálu INSPEKTOR LECLERC (L’inspecteur Leclerc enquete, 1962-1963). Celkem ve 38 dílech tady ztvárnil titulní postavu inspektora Leclerca (některé epizody uvedla i tehdejší československá televize).

Svou televizní popularitu stvrdil také účastí v komediích Jeana Giraulta, zmínku si zaslouží úspěšný snímek POUIC POUIC (1963), v němž po boku Louise de Funèse vytvořil partnerskou dvojici s Mireille Darc. Díky Funesovi se seznámil s manželskou dvojicí Robert Dhéry-Colette Brosset, s níž později odehrál tři stovky představení divadelní hry Tři muži na jednom koni (Théâtre Antoine, 1969). Ve filmu se mezitím objevoval také v mezinárodních produkcích (BÁJEČNÝ PAROHÁČ – Il magnifico cornuto, 1964; DÁMA V AUTĚ S BRÝLEMI A PUŠKOU – The Lady in the Car with Glasses and a Gun, 1970).

Znovu spolupracoval i s televizí, kde mu připadla další titulní role – tentokrát legendárního zloděje – v seriálu NICK VERLAINE ANEB JAK UKRÁST EIFFELOVU VĚŽ (Nick Verlaine ou comment voler la Tour Eiffel, 1976), naši diváci jej mohli vidět jako Gedeona Spiletta v seriálové adaptaci Vernova románu TAJUPLNÝ OSTROV (L’ile mystérieuse, 1973). Ve filmu tehdy hrál spíše jen výjimečně, zmínku si ale zaslouží další hlavní role zaměstnaného Jerôma obklopeného krásnými ženami v Giraultově komedii DVĚ DÍVKY V JEDNOM PYŽAMU (Deux grandes filles dans un pyjama, 1974). Později byl otcem titulní hrdinky (Marie-France Pisier) v životopisném filmu o slavné návrhářce Coco Chanel (OSAMĚLÁ CHANEL – Chanel Solitaire, 1981). Z účasti v mezinárodních projektech připomeňme další životopisný snímek JOHANN STRAUSS – KRÁL BEZ KORUNY (Johann Strauss – Der König ohne Krone, 1987), kde na sebe vzal podobu francouzského skladatele Jacquese Offenbacha.


27.6.1926
Paříž, Île de France, Francie
19.4.2009
Nice, Francie
Philippe Nicaud csfd

Une femme dans les bras, un cadavres sur le dosFenêtre sur femmesLe Saut du litLa GarçonneSplněný senGolyó a szívbeLe Corbillard de JulesMon curé chez les nudistesZemřeš krásnější než jáChanel SolitaireLe Chêne d'AllouvilleSigné FuraxTais-toi quand tu parles!Comme une femmeLe Chaînon ManquantDvě dívky v jednom pyžamuTajuplný ostrovDésirellaThe Lady in the Car with Glasses and a GunSpéciale dernièreBáječný paroháčL'Inconnue de Hong KongLes veinardsPouic PouicQue personne ne sorteLes Moutons de PanurgeLe GigoloLa Prima notteVoulez-vous danser avec moi ?En légitime défenseLe dos au murLes Trois font la paireMademoiselle Strip-teaseMademoiselle et son gangMiss CatastrophePrintemps à ParisCe soir les jupons volentLa Môme PigalleLe printemps, l’automne et l’amourFantaisie d'un jourOpération MagaliAdieu ParisMilenci z mrtvého rameneBallerinaMeurtres ?Miquette a její matkaMayaOčima vzpomínekLes Amoureux sont seuls au mondeNavarroDisparitionsLes Amours des années 50Série noireNick Verlaine ou Comment voler la Tour EiffelTajuplný ostrov


Aktualizace osobnostního profilu Philippe Nicaud: 23.2. 2024 20:59