Meg Lemonnier (1905 - 1988)


Meg Lemonnier byla hvězdou francouzského stříbrného plátna v meziválečném období a hrála hlavní role v bezmála třiceti filmech, její filmografie však zahrnuje převážně umělecky nenáročné a průměrné veselohry vycházející často z operetních předloh, takže se na ni již hodně zapomnělo. Pocházela ze smíšeného manželství, otec byl Francouz, matka Angličanka. Otec působil v diplomatických službách, což vysvětluje místo jejího narození v Londýně, její vlastní jméno bylo Marguerité Clarté.

Právě ze spolupráce s Antonem pochází i její nejlepší film ŠTĚDRÝ VEČER (Un soir de réveillon, 1933), kde opět stála po boku Henriho Garata. Meg Lemonnier točila také v Německu a pro společnost UFA vytvořila například titulní roli v adaptaci osvědčené předlohy ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA (Princesse Czardas, 1934). Z režisérů, s nimiž pracovala častěji, připomeňme René Guissarta, výjimečně se objevila i v dramatickém žánru a po boku dalšího filmového milovníka Julese Berryho stála v přepisu dobově oblíbeného dobrodružného románu BESTIE SE SEDMI KABÁTY (La bête aux sept manteaux, 1936). Kromě toho pokračovala i v práci pro divadlo, nejčastěji účinkovala na populární operetní scéně Théâtre des Bouffes Parisiens, kde ostatně vznikla většina předloh k jejím filmům. Na jevišti i před kamerou se objevovala nezřídka v zavedeném stereotypu chudá dívka – bohatý muž.

Ve většině svých filmů Meg Lemonnier zpívala, chytlavé melodie v jejím podání se těšily značnému zájmu i na gramofonových deskách. Ve druhé polovině třicátých let ale zájem o ni začal upadat. I to bylo společné operetním zpěvákům, kteří zazářili ve filmu po příchodu zvuku, týkalo se to i jejího nejčastějšího hereckého partnera Henriho Garata. Naposledy spolu hráli v nenáročné veselohře Jeana Boyera MOJE MALÁ SESTRA (Ma soeur de lait, 1938), kdy jejich kariéra byla již v útlumu. Meg Lemonnier se pak před kamerou objevovala již jen výjimečně, opět s Jeanem Boyerem natočila za války komedii o sousedské rozepři BOLERO (1942). Z její poválečné filmografie připomeňme americký film THE GREEN GLOVE (1952) natočený v Paříži a Monaku s účastí řady francouzských herců, tehdy se také jako sekretářka mihla v Decoinově kriminálce PRAVDA BÉBÉ DONGEOVÉ (La vérité sur Bébé Donge, 1952).

Po účasti na dvou dílech amerického seriálu SHERLOCK HOLMES (1954) její filmografii uzavírá drama Henriho Verneuila MAXIME (1958), kde však hrála již jen vedlejší roli. Od té doby žila v soukromí, zemřela v Clichy-la-Garenne v těsném sousedství Paříže 12. června 1988 ve věku 83 let.


15.5.1905
Londýn, England, Velká Británie
12.6.1988
Clichy-la-Garenne, Francie
Meg Lemonnier csfd

MaximeJe l'ai été trois foisLa Vérité sur Bébé DongeThe Green GloveAdhémar ou le jouet de la fatalitéBanco de PrinceCavalcade des heures, LaNe le criez pas sur les toitsBoléroPour le maillot jauneBelle étoileBourrachonMa soeur de laitMonsieur de 5 heures, LeVisages de femmesChaste Suzanne, LaL'Habit vertTrois... six... neufBête aux sept manteaux, LaLes soeurs HortensiaMoïse et Salomon parfumeursPrincesse CzardasGeorges et GeorgetteJsem děvče s čertem v těle (francouzská verze)Camp volantIl est charmantSimone est comme çaRien que la véritéRive gaucheMon gosse de pèreSherlock Holmes


Aktualizace osobnostního profilu Meg Lemonnier: 11.11. 2023 20:03