Micheline Dax (1924 - 2014)


Jako všestranná osobnost francouzského kulturního dění několika uplynulých desetiletí je Micheline Dax dnes nositelkou dvou vysokých státních vyznamenání, ve Francii si udržuje dlouholetou popularitu díky televizi a dabingu, natočila ale také přes čtyřicet filmů a po boku největších hvězd měli možnost se s její tváří seznámit i naši diváci. Narodila se v Paříži jako Micheline Eternon a k herectví se dostala díky své matce, která byla nadšenou fanynkou operety. Micheline Dax studovala v proslulé herecké škole René Simona a s divadlem začala krátce po druhé světové válce v rámci uskupení Les Branquignols, které vedl Robert Dhéry.

Sama Micheline Dax se původně bránila pozici herečky bulvárního divadla, nakonec ale právě v nenáročných komediích a operetách našla svou parketu a v padesátých letech slavila značné úspěchy. Často účinkovala v Théâtre des Célestins nebo Théâtre Edouard VII, spolupracovala s významnými režiséry jako byli J. L. Barrault, Pierre Dux nebo Pierre Mondy. Kromě toho uplatnila i své pěvecké schopnosti a již v padesátých letech její hlas zazněl na gramofonových deskách, svá vlastní alba vydala až v letech 1973 a 1981. Kromě divadla a filmu začala na přelomu 50. a 60. let spolupracovat také s televizí, kde hrála v seriálech i adaptacích divadelních her. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let natočila tři filmy s režisérem Raoulem André, který jí v komedii VELKÝ KRÁM (Le grand bidule, 1967) poskytl poslední větší příležitost před kamerou.

V sedmdesátých letech Micheline Dax prakticky zmizela z filmu, o to větší popularitu jí zajistila televize, kde v té době moderovala postupně několik oblíbených televizních soutěží. Tehdy začala pracovat také pro dabing, který později zastínil všechny její další aktivity. Její hlas mohli francouzští diváci slyšet v animovaných příbězích o Tintinovi a Astérixovi, proslula také jako čarodějnice Uršula v americkém filmu MALÁ MOŘSKÁ VÍLA. Mezi legendy francouzského dabingu pronikla především namluvením postavičky Miss Piggy v britském animovaném seriálu THE MUPPET SHOW.

Přes značné vytížení televizí a dabingem nezanedbávala ani divadlo, v 70. letech se znovu spojila s Robertem Dhérym, pod jehož vedením hrála v Théâtre des Bouffes Parisiens. S filmem spolupracovala jen výjimečně, u nás jsme ji mohli vidět znovu až jako vydavatelku paní Belinovou v komedii EXMANŽELKA MÉHO ŽIVOTA (L’ex-femme de ma vie, 2004). Později se objevila v menších rolích babičky a sousedky ve filmech BANCS PUBLICS (2009) a LA FEMME INVISIBLE (2009). Ani v divadle dosud neřekla poslední slovo a v roce 2004 byla nominována na prestižní Molierovu cenu za herecký výkon v ženské hlavní roli (Řidič slečny Daisy v Théâtre Saint Georges). V roce 2005 nastudovala pro Petit Théâtre de Paris kontroverzní, ale celosvětově úspěšnou hru Monology vagíny, v níž účinkovala ještě v letech 2008-2009.


3.3.1924
Paříž, Île de France, Francie
27.4.2014
Paříž, Île de France, Francie
Micheline Dax csfd

Bancs publics (Versailles rive droite)La Femme invisible (d'après une histoire vraie)Max & CoExmanželka mého životaVioletta la reine de la motoChůva jako žádná jináLa Joie de vivreTaxi GirlLes Clés du paradisInterdit au publicPentimentoEn cas de guerre mondiale, je file à l'étrangerLa SoupièreL'AcrobateLe Grand fanfaronLe Pied !..Vos gueules les mouettes !La Dernière bourrée à ParisMonsieur PompadourNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícTout le monde peut s'appeler moiTintin a jezero žralokůTito muži s prstem na spouštiLa Honte de la familleAsterix a KleopatraLe Grand BiduleSympatický darebaLes Mordus de ParisPaříž očima...C'est pas moi, c'est l'autrePavé de Paris, LeÁ rebrousse-poilFrancouzka a láskaOn roule à deuxMessieurs les ronds de cuirMimi PinsonSacrée jeunesseCe joli mondeLe Septième commandementL´Ami de la familleMiss CatastropheDon JuanO délku hlavySi Paris nous était contéLa Villa sans souciPas de souris dans le businessFemmes de ParisRue de l'estrapadeBranquignolVénus & ApollonMonos, LesLouis la BrocanteGargantuaLes Misérables


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Dax: 15.3. 2024 23:58