François Cadet (1932 - 2009)


Francouzský herec François Cadet natočil sice jen třicet filmů, ale protože hrál po boku populární skupiny Les Charlots nebo slavného Pierra Richarda, s jeho tváří měli možnost seznámit se i čeští diváci, zatímco v rodné Francii jej zviditelnily především televizní seriály. Narodil se na pařížském předměstí Rosny-sous-Bois a od dětství se věnoval různým sportům, plaval, boxoval, cvičil judo a také jezdil na koni.

Ve Francii přinesl Cadetovi značnou popularitu dlouhodobě úspěšný televizní seriál VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquetes du commissaire Maigret); roli Maigretova podřízeného inspektora Lucase hrál v letech 1967-1990 ve 46 epizodách. Hned po prvních úspěšných dílech tohoto seriálu začal stoupat Cadetův kredit i u filmařů, což lze doložit četnější účastí ve filmech na přelomu 60. a 70. let. Opět jako policejní inspektor se objevil ve filmu VRAHOVÉ POŘÁDKU (Les assassins d'ordre, 1970), vedlejší role důstojníků policie si pak zopakoval ještě ve dvou filmech slavného režiséra André Cayatta (VERDIKT – Verdict, 1974 ; LÁSKA S OTAZNÍKEM – L'amour en question, 1978).

U nás jsme jej mohli zaznamenat v několika menších rolích v komediích se skupinou Les Charlots, hrál například celníka (BAŽANTI JEDOU DO ŠPANĚLSKA – Les Charlots font l'Espagne, 1972) nebo ředitele jednoho z úseků v obchodním domě (VELKÝ BAZAR – Le grand bazar, 1973). Podružné role odehrál také ve dvou filmech s Pierrem Richardem (NEVÍM NIC, ALE ŘEKNU VŠECHNO – Je sais rien, mais je dirai tout, 1973; NÁHRADNÍK – La course à l'echalote, 1975). V nevelké úloze kočího se mihnul i v historické komedii MANŽELÉ Z ROKU II. (Les mariés de l'an deux, 1971) s J. P. Belmondem v hlavní roli.

Kromě filmu hrál nadále také v televizních seriálech, nejvíce byl stále vytížen prostorově velkou rolí inspektora Lucase ve zmíněném seriálu VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA, příležitostně se znovu objevoval i na divadelních jevištích. Z jeho posledních vystoupení před filmovou kamerou připomeňme roli hoteliéra v Luxoru ve filmu PROHNILÍ (Les ripoux, 1984). Práce na seriálu VYŠETŘOVÁNÍ MAIGRETA skončila v roce 1990, poté se již jen dvakrát objevil i ve filmu, mezitím se odstěhoval do svého rodiště na pařížském předměstí Rosny-sous-Bois, kde vyučoval herectví, ve spolupráci se synem Gérardem se tady věnoval i divadelní režii.


5.1.1932
Rosny-sous-Bois, Francie
24.9.2009
Montreuil, Francie
François Cadet csfd

Nalezenec Justininen, boží levobočekGénération oxygèneProhnilíQu'est-ce qui fait craquer les filles...Láska s otazníkemPozor, děti se dívajíNáhradníkNávrat sedmé rotyPan DupontLa grande noubaLes guichets du LouvreNadaVerdiktFar-West, LeNevím nic, ale řeknu všechnoVelký bazarBažanti jedou do ŠpanělskaBlázni ze stadiónuFranzManželé z roku IIVrahové pořádkuČas vlkůLe Grand BiduleLotosblüten für Miss QuonSale temps pour les mouchesHonba za kytaramiBluffeur, LeLe CaïdPause café, pause tendressePomněnková MariePause-caféMédecins de nuitNick Verlaine ou Comment voler la Tour EiffelÀ dossiers ouvertsVidocqVyšetřovaní komisaře MaigretaFrédéric le gardianAbonent na lince UThierry la Fronde


Aktualizace osobnostního profilu François Cadet: 15.11. 2023 18:10