Jack Gwillim (1909 - 2001)


Anglický herec ztělesňující veskrze výstřední—vždy něčím neobvyklým—postavy. Jack William Frederick Gwillim se narodil 15. prosince 1909 v anglickém městě Canterbury, v hrabství Kent.

Ztvárnil některé významné role v inscenacích KUPEC BENÁTSKÝ, MY FAIR LADY, THE CONSTANT WIFE, THE ICEMAN COMETH (Ledař přichází), v jejichž rámci spolupracoval se svým dlouholetým přítelem Anthonym Quaylem, dále s Rexem Harrisonem, Ingrid Bergmanovou, Jamesem Earl Jonesem.

Gwillim hrál mimo jiné ve více než šedesáti filmech a televizních pořadech—obvykle filmy válečné či historické. Svou vojenskou průpravou, dominantním vystupováním a hlubokým, až hřmotným, hlasem byl obsazován do rolí vojáků a autoritativních postav. Byly to kupříkladu tyto významné role: kapitán válečné lodi v POTOPTE BISMARCK!, arcibiskup Hubert Walter v SHERWOODSKÉM MEČI, nesnesitelný tajemník v LAWRENCI Z ARÁBIE, král Aeëtes v JÁSON A ARGONAUTI, důstojník RAF v bondovce THUNDERBALL, nejvyšší soudce v ČLOVĚK PRO KAŽDÉ POČASÍ, britský maršál Harold Alexander v GENERÁL PATTON, Poseidon v SOUBOJI TITÁNŮ, Van Helsing v ZÁHROBNÍM KOMANDU a mnoho dalších.

Také se zhostil četných nahrávek [různých literárních děl] pro Caedmon Shakespeare Records.


15.12.1909
Canterbury, Kent, England, Velká Británie
2.7.2001
Los Angeles, California, USA
Jack Gwillim csfd

Žralok v hoteluThe DiscoverersThe Poetry Hall of FameCesta života: Příběh Jill IrelandovéSchůzka naslepoSicilian ConnectionZáhrobní komandoAntony and CleopatraSouboj TitánůCromwellGenerál PattonThe BushbabyBitva o BritániiCasino RoyaleSe tutte le donne del mondoČlověk do každého počasíThunderballThe Curse of the Mummy's TombJáson a ArgonautiSammy jede na jihThe RivalsThe World Ten Times OverLawrence z ArábieLisaPo stopách trosečníkůThe First GentlemanCirkus hrůzyLet's Get MarriedOscar WildePotopte Bismarck!Sentenced for LifeSword of Sherwood ForestSen noci svatojánskéSeverozápadní hraniceŠalamoun a královna ze SábyÚtěkářBitva u La PlataConanOheň GabrielůvRemington SteeleMr. SmithBring 'Em Back AliveMatt HoustonThe Adams ChroniclesThe ChampionsThe Man in the Iron MaskITV PlayhouseThe Revenue MenThe TroubleshootersDanger ManPřípady komisaře GideonaThe Wednesday PlayMaupassantSergeant CorkIt Happened Like ThisThe SaintThe Scales of JusticeA for Andromeda


Aktualizace osobnostního profilu Jack Gwillim: 30.3. 2024 17:39