Georgette Anys (1909 - 1993)


Francouzská herečka Georgette Anys od mládí sice hrála divadlo, ale ve filmu se řadou vedlejších rolí prosadila až v padesátých letech 20. století. Narodila se v Bagneux, které je dnes součástí Paříže, po střední škole studovala herectví pod vedením významného člena prestižního divadla Comédie Française Eugena Silvaina. Začínala v operetách, ve třicátých letech se uplatňovala hlavně v kabaretech, na řadě výstupů měla i autorský podíl.

Často hrála také v zahraničních produkcích, mimo jiné točila v Itálii, objevila se i v Hitchcockově filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955). Padesátá léta byla pro Georgette Anys obdobím největšího vytížení před kamerou, točila několikrát ročně a často se objevovala v rolích domovnic, prodavaček nebo tetiček. Příležitostně se vracela i k práci na jevišti a na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pařížských divadlech Théâtre des Arts nebo Théâtre des Capucines. Tehdy také začala spolupracovat s televizí a objevila se například ve čtyřech epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernieres minutes, 1960-1975), v řadě dalších seriálů pak opakovala typy rolí, které jí nabízel i film.

Během šedesátých a sedmdesátých let hrála Georgette Anys ve filmu již jen výjimečně, dvakrát ji menší role nabídl původem maďarský režisér Lászlo Szabó ve svých kriminálkách ĎÁBLOVY BÍLÉ RUKAVICE (Les gants blanc du diable, 1973) a CIK-CIK (Zig zig, 1975), její filmografii uzavírá nepříliš zdařilá komedie KORSIČTÍ BRATŘI (Cheech & Chong's The Corsican Brothers, 1984).

V polovině osmdesátých let se Georgette Anys usadila na venkově v městečku Menucourt severně od Paříže. Poslední léta života ji ztrpčovala postupující rakovina, zemřela v nemocnici v Mureaux 4. března 1993 ve věku 83 let.


15.7.1909
Bagneux, Francie
4.3.1993
Les Mureaux, Francie
Georgette Anys csfd

Korsičtí bratřiEole EpifanioFantômas: L'échafaud magiqueGrossesse de Madame Bracht, LaAls Hitler das rosa Kaninchen stahlImpressions d'AfriqueL'évasion de Hassan TerroÀ l'ombre d'un étéZig zigGants blancs du diable, LesInfernoLe Seuil du videGaspard des montagnesLe chant du mondeMoment to MomentLove Is a BallBon Voyage!JessicaFannyMystères de Paris, LesPain des Jules, LesDrôles de phénomènesLa nuit des traquésNuits de PigalleQuai des illusionsDésir mène les hommes, LeJeux dangereux, LesLe miroir a deux facesV jediném dnuAdorables démonsAh, quelle équipe!Mademoiselle et son gangSylviane de mes nuitsThe VintageŠpioniL'Homme et l'enfantLe Sang à la têteLes mains liéesL’homme aux clefs d’orMannequins de ParisMarie-Antoinette reine de FranceNapříč PařížíParis canailleTreize à tableUna aventura de Gil BlasÀ la manière de Sherlock HolmesChyťte zlodějeFrou-FrouImpossible Monsieur Pipelet, L'Milord l'ArsouillePas de coup dur pour JohnnyUprchlíciChair et le diable, LaLe feu dans la peauMadame du BarryA Day to RememberL'Etrange Désir de monsieur BardLes Femmes s'en balancentLittle Boy LostMinuit... Quai de Bercy


Aktualizace osobnostního profilu Georgette Anys: 4.11. 2023 08:04