Jacques Rispal (1923 - 1986)


Francouzský herec Jacques Rispal natočil bezmála sedmdesát filmů, u nás jsme jej mohli vidět v Delonových, Belmondových nebo Gabinových filmech, podobně velký počet rolí odehrál také v televizi, i když ve svých začátcích preferoval především divadlo. Narodil se ve vesnici Belvès v jižní Francii, pocházel z prosté rodiny a za války spolu s otcem pomáhal Židům, kteří prchali před německými okupanty. Po válce odešel do Paříže, kde studoval herectví pod vedením významných herců Pierre Renoira a Charlese Dullina. V režii André Barsacqua pak vystupoval v divadle Théâtre de l’Atelier, kde účinkoval v moderním francouzském repertoáru.

Po propuštění z vězení se Jacques Rispal vrátil k divadlu, tehdy také začal častěji hrát ve filmu, navázal spolupráci i s televizí a točil i několikrát ročně, i když hrál jen menší role. Od řady i významných režisérů (François Truffaut, Luis Bunuel, José Giovanni) dostával menší herecké příležitosti převážně v dramatickém a kriminálním žánru. Zatímco v šedesátých letech se dvakrát před kamerou objevil jako pekař (NEVDĚČNÝ VĚK – L’age ingrat, 1964; POZVANÁ – L’invitata, 1969), později hrál širší spektrum postav, v Costa-Gavrasově dramatu z doby československých politických procesů DOZNÁNÍ (L’aveu, 1970) se objevil jako komunistický funkcionář Bedřich Geminder, několikrát se setkal i s Jeanem Gabinem v úloze lékaře (KOČKA – Le chat, 1971), prokurátora (PŘÍPAD DOMINICI – L’affaire Dominici, 1973) nebo soudce (DVA MUŽI VE MĚSTĚ – Deux hommes dans la ville, 1973).

Menší role odehrál také ve filmech s J. P. Belmondem (SMŮLA – La scoumoune, 1972; STRACH NAD MĚSTEM – Peur sur la ville, 1975), L Venturou (NELÍTOSTNÝ SOUBOJ – Adieu, poulet, 1975) nebo A. Delonem (CIKÁN – Le gitan, 1975), zmínku si zaslouží i postava statkáře Laborita v Malleho okupačním dramatu LACOMBE LUCIEN (1974). Zajímavou roli řidiče Paca hrál ve filmu HROZBA (La menace, 1977) režiséra Alaina Corneau, jen výjimečně se objevil i v komediích (STEPUJÍCÍ STONOŽKA – Le mille pattes fait des claquettes, 1977).

Kvůli značnému vytížení filmem v sedmdesátých letech (například v roce 1975 hrál v devíti snímcích) musel Rispal omezit své aktivity v divadle a v této době stál na jevišti jen výjimečně, často ale hrál v televizi. Účinkoval v řadě seriálů a adaptací divadelních her, na televizní obrazovce se dostal i k větším příležitostem, což můžeme doložit titulní postavou nenáviděného prvního ministra Conciniho v dramatu z počátku 17. století VRAŽDA CONCINA CONCINIHO (Assassinat de Concino Concini, 1976). Ve filmu se znovu setkal s Alainem Delonem (a v Delonově vlastní režii) ve filmu KDO NASTAVÍ KŮŽI (Pour la peau d’un flic, 1981), kde hrál profesora Bachhoffera, poté se objevoval převážně opět hlavně v televizi.


1.8.1923
Belvès, Francie
9.2.1986
Suresnes, Francie
Jacques Rispal csfd

Le raviRubisThé à la menthe, LeVive la sociale!Bourrier, LeDéchirure, LaEmmenez-moi au théâtre: Chêne et lapins angoraInterdit aux moins de 13 ansL'été ne reviendra plusRalentir écoleÉpreuve, L'Gaston LapougeKdo nastaví kůžiOtčímLa falaise aux corneillesLes turlupinsMůj strýček z AmerikyFrancouzské pohledniceL'AdolescenteLundi la fêteNáprava dle metodyComme la luneDiabolo mentheDům těch druhýchHrozbaLes AmbassadeursPourquoi pas!Stepující stonožkaAssassinat de Concino ConciniJako bumerangLa BulleOsudové ženyČervený plakátAgreseCe cher VictorChant du départ, LeCikánFaut vivre dangereusement, IlLa BulleNelítostný soubojProtéeStrach nad městemZvláštní odděleníBuzíciFrance société anonymeLacombe LucienLes guichets du LouvreLes trois soeursMrak v zubechOn s'est trompé d'histoire d'amourPar le sang des autresDva muži ve městěL'InvitationMatafPřípad DominiciVlakCaïds, LesLe Soldat LaforetNenápadný půvab buržoazieSmůla


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Rispal: 18.11. 2023 01:17