Sylvain Lévignac (1929 - 1994)


Sylvain Lévignac byl především známým filmovým kaskadérem, díky své pohledné tváři se příležitostně dostal i k menším hereckým úkolům. Pocházel z Paříže, po válce začal vystupovat v Casino de Paris, kromě toho se věnoval sportu a právě jeho atletická postava jej později předurčila k fyzicky náročným úkolům před kamerou.

Jako kaskadér nedosáhl Sylvain Lévignac takového věhlasu jako mnohem známější tragicky zesnulý Gil Delamare, na rozdíl od něj ale často dostával i menší role. V jeho filmografii sice převažují filmy kriminálního žánru, objevoval se ale i v komediích, dvakrát točil například s Louisem de Funèsem, v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967) můžeme Lévignaca zahlédnout ve skupině námořníků v Le Havre. Z další spolupráce s Lino Venturou připomeňme kriminálku POSLEDNÍ ADRESA (Dernier domicile connu, 1970), ošetřovatele na psychiatrii hrál pak v komedii DOTĚRNÝ MUŽ (L’emmerdeur, 1973).

Od poloviny šedesátých let točil Lévignac pro televizi, ale až později začala v jeho práci převažovat seriálová tvorba, převážně v historickém žánru s dobrodružným nádechem, kde opět mohl uplatnit své kaskadérské schopnosti. S Lino Venturou natočil poslední společný film v roce 1975 (NELÍTOSTNÝ SOUBOJ – Adieu, poulet, 1975), v němž se objevil jako muž předstírající zranění. Poté filmoval spíše již jen výjimečně (VEČÍREK – La boum, 1980; BÍDNÍCI – Les Misérables, 1982). Před filmovou i televizní kamerou stál naposledy v roce 1987, od té doby žil v soukromí.

Sylvain Lévignac zemřel v Château-Thierry 18. března 1994 ve věku 64 let.


12.10.1929
Paříž, Île de France, Francie
18.3.1994
Château-Thierry, Francie
Sylvain Lévignac csfd

La Petite AllumeuseMiss MonaPod třešňovou lunouNaléhavý případSem s těmi chlapciLa Bête noireUbožáciLa Double Vie de Théophraste LonguetVečírekJe te tiens, tu me tiens par la barbichetteVšechno je v hájiL'HoroscopeMolièrePercival GalskýDracula a synDůležité je milovatLes Onze Mille VergesNelítostný soubojBorsalino a spol.FackaDotěrný chlapMoi y'en a vouloir des sousKaždý je hezký, když je ušlechtilýLes CaïdsRumový bulvárPoslední adresaHibernatusL'ArdoiseThe Southern StarHo!Operace Leontýna aneb Nesluší se zacházet s božími dětmi jako s divokými kachnamiSbohem příteliSbohem, Berto!Ve znamení Monte ChristaL'homme qui valait des milliardsSenzační prázdninyDruhý dechLe Saint prend l'affûtMassacre pour une orgieQui êtes-vous Polly Maggoo ?Lady LLes Grandes GueulesThe Dirty GameRequiem pour un caïdDámy mají přednostMelodie podzemíVelký riskLes NaufrageursPêcheur d'IslandeŠelma na svoboděLa Bonne TisaneNoc a zmatekLe Rouge est misReproduction interditeCizí zásahFernand cow-boyRencontre à ParisTrapézaBenzin a olejGueule d'ange


Aktualizace osobnostního profilu Sylvain Lévignac: 16.4. 2024 06:08