Jules Verne (1828 - 1905)   † 77 let


Jak píše Anatole Le Braz, slavný spisovatel a obdivovatel děl Julese Verna: „Sami si srovnejte svět bez hranic, kam nás přivádí Jules Verne, se světem, jaký nám obvyklé romány vykreslují, a uvidíte ten rozdíl. Moderní román, to je atmosféra salonu, budoáru a často alkovny; je to uzavřený prostor. Ale román Julese Verna, to je svobodný svět, panenské ovzduší, které ještě nikdo nedýchal. Když čteme, cítíme se pozvednuti ze svého koutku v pozemském bahně, ze svého každodenního banálního života, z šedi všedních dní trávených v průměrnosti stále stejných, omezených obzorů. Stáváme se občany světa, v doslovném slova smyslu. Patří nám celá země, celá nebesa. Ba ještě více, prostupuje nás vědomí kosmu.“

Zlom v jeho životě nastal až když se setkal z knižním vydavatelem Pierre Jules Hetzelem, který Julesovi nabídl, že mu vydá jeho první dobrodružný román „Pět neděl v baloně“. Tato kniha měla nevídaný ohlas a vystřelila Julese Verna mezi světoznámé spisovatele.n Jules Verne neváhal a začal psát dobrodružné romány vydávané v edici „Podivuhodné cesty“, do kterých paří i velmi známá díla jako: „Cesta kolem světa za 80 dní“, „Tajuplný ostrov“, „20 000 mil pod mořem“ či „Cesta do středu země“. Celkem napsal přes 60 románů a byl nejpřekládanějším francouzsky píšícím autorem. Do svých knih přenesl i zážitky ze svých cest, které podnikl během života do různých částí světa.

Psal jak dobrodružné cestopisy, tak (v jeho době neznámý pojem) vědecko-fantastické romány, například: „Ze země na měsíc“, „Honba za meteorem“, „Ocelové město“ či „Na kometě“.

Jules Verne se oženil a odstěhoval se do Amiensu, kde se nakonec stal i místním zastupitelem v městském úřadě a kde se zasloužil o postavení technicky zajímavého divadla. Během života zkoušel i obchodovat na burze. Zemřel 24. března 1905 v Amiensu, kde dodnes stojí pomník věnovaný tomuto věhlasnému spisovateli.


8.2.1828
Nantes, Francie
24.3.1905
Amiens, Francie
Jules Verne csfd

Cesta kolem světa za 80 dníKilling Clovis DardentorLes Naufragés du Fol EspoirCesta na tajuplný ostrov 2Cesta do středu ZeměCesta do středu ZeměZemě plná příšer30,000 mil pod mořemCesta kolem světa za 80 dníKapitán Nemo – Dávný příběhLes Voyages extraordinaires de Jules Verne - César CascabelLes Voyages extraordinaires de Jules Verne - L'étoile du sudLes Voyages extraordinaires de Jules Verne - L'île mystérieuseLes Voyages extraordinaires de Jules Verne - Voyage au centre de la terreLes Voyages extraordinaires de Jules Verne - Le tour du monde en 80 joursCarův kurýrCesta do středu Země20 000 mil pod mořem20.000 mil pod mořemWilly Fog - Cesta do středu ZeměWilly Fog 20.000 mil pod mořemWilly Fog: Cesta kolem světa za 80 dníTajomstvo alchymistu StoritzaCesta kolem světa za 80 dníHitomi no naka no šónen: Džúgo šónen hjórjúki20.000 mil pod mořemDžúgo šónen hjórjúkiCastle in the CarpathiansTajemství hradu v KarpatechDvacet tisíc mil pod mořemBratři KipovéFrom the Earth to the MoonTajemství Ocelového městaVelké putování Bolka a LolkaLe Château des CarpathesMaster of the WorldKapitan NemoThe Mysterious IslandLodník na DunajiTajuplný ostrovTwenty Thousand Leagues Under the SeaMaják na konci světaStrange HolidayStrogoffKapitán Nemo a podmořské městoThe Southern StarL'Orgue fantastiqueRocket to the MoonTajemství Viléma StoritzeUkradená vzducholoďMuž z HongkonguLes Indes noiresFive Weeks in a BalloonMatyáš SandorfPán světaTajuplný ostrovVítězství Michaila StrogovaCesta do středu Země800 mil po Amazonce


Aktualizace osobnostního profilu Jules Verne: 25.4. 2024 09:02