Gabriel Gobin (1903 - 1998)


Herec Gabriel Gobin pocházel sice z Belgie, od dětství ale žil ve Francii a tady také odehrál bezmála 150 vedlejších rolí ve filmu a televizi. Narodil se ve vesnici Hacquegnies v Belgii nedaleko francouzských hranic, v sedmi letech s rodiči přesídlil do Francie. Herectví studoval v Lille na konzervatoři , kterou dokončil s úspěchem v roce 1928. Poté hrál v několika oblastních divadlech, jako herec se vracel i do rodné Belgie, v polovině třicátých let nakonec zakotvil v Paříži a několik let hrál v Théâtre des Mathurins, nejčastěji v dílech moderních francouzských dramatiků.

Před kamerou se několikrát objevil v úspěšných filmech v rolích četníků (ČERNÝ SPIS – Le dossier noir, 1955; PAŘÍŽ, HOTEL PALACE – Paris, Palace Hôtel, 1956; PREZIDENT – Le président, 1960) nebo policejních inspektorů (ČERVENÁ JE ŠPATNÁ – Le rouge est mis, 1957; NOC A ZMATEK – Le désordre et la nuit, 1958). V jeho filmografii lze vysledovat početnější spolupráci s režisérem Gillesem Grangierem a jeho dvorním hercem Jeanem Gabinem, s nimiž točil celkem šestkrát. S Gabinem pracoval i pod vedením jiných režisérů, například Henriho Verneuila (MELODIE PODZEMÍ – Mélodie en sous-sol, 1963).

Celkem osmkrát se objevil v oblíbeném televizním seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1958-1978), poměrně velké příležitosti dostal i v dalších seriálech, zvláště v sedmdesátých letech, kdy již nehrál v divadle. Mezitím ve filmu odehrál další role policistů (SLEČNA UČITELKA – Mademoiselle, 1965; HEROIN – La horse, 1970 – zde opět s Jeanem Gabinem), před kamerou byl také soudcem (RIZIKO POVOLÁNÍ – Les risques du métier, 1967). Z Gobinovy nepočetné účasti v komediálním žánru připomeňme alespoň slavnou válečnou komedii VELKÝ FLÁM (La grande vadrouille, 1966), v níž byl technikem pařížské Opery.

Před filmovou kamerou se objevil naposledy v bezejmenné epizodě starého muže v komedii Georgese Lautnera NENADÁLÝ HOST (L’invité surprise, 1989), v této době také naposledy hrál v televizi. V roce 1993 byl Gobin postižen mrtvicí a od té doby zůstal ochrnutý na polovinu těla, proto musel ukončit své umělecké aktivity a dožil v soukromí. Zemřel 9. února 1998 ve věku 94 let.


12.5.1903
Hacquegnies, Belgie
9.2.1998
Brie-Comte-Robert, Francie
Gabriel Gobin csfd

HéloïseL'Invité surpriseTandemLe Secret des AndrônesDivaInspektor PopletaLe Président est gravement maladeLe Dernier trainLes Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques RousseauBen et BénédictAir Atlantic 725Bouvard et PécuchetLe Petit matinHeroinMadame FilouméLa Nuit BulgareLes Gros malinsMléčná dráhaLe Crime de la rue de ChantillyLe Plus Vieux Métier du mondeLes Risques du métierZlodějLe Caïd de ChampignolSlečna učitelkaVelký flámThe Dirty GameUp from the BeachVelký pánDeník komornéDen a hodinaMelodie podzemíMeč a váhyNůž v ráněOpice v ziměTajnosti PařížeKrál padělatelůLa Petite DorritLe PrésidentSmrt BellyBoulevardCyrano de BergeracHezké holkyL'Affaire d'une nuitLa Chatte sort ses griffesLe Baron de l'écluseStará gardaLa Bête à l'affûtLa Nuit des traquésLe Grand ChefLe Vent se lèveLuční ulicePodepsán Arsen LupinSoupe au laitTulák ArchimedesMadame et son autoNoc a zmatekPolice judiciaireRafles sur la villeLe Rouge est misMéfiez-vous fillettes


Aktualizace osobnostního profilu Gabriel Gobin: 13.3. 2024 06:03