Andrée Servilanges (1911 - 2001)   † 90 let


Elegantní a půvabná francouzská herečka Andrée Servilanges (někdy uváděné také jako Servilange) je dnes již poměrně zapomenutá, za svůj dlouhý život hrála v necelé dvacítce filmů. Narodila se v Paříži jako Andrée Gabrielle Pagny, s filmovým i divadelním herectvím začínala prakticky souběžně počátkem třicátých let. Z jejích aktivit na jevišti se sluší připomenout spolupráci s významným režisérem Louisem Jouvetem, pod jehož vedením hrála například v Théâtre de l’Athénée.

Není nijak překvapivé, že další vstupy před kameru absolvovala Andrée Servilanges v režii svého manžela, který jí poskytoval velké role, i když v již málo známých filmech. Ústřední pár vytvořila s Albertem Préjeanem v dramatu LA KERMESSE ROUGE (1947), velké role pak hrála v dalších Mesnierových filmech, v muzikálu JEDNA NOC NA BALEÁRÁCH (Une nuit aux Baléares, 1957) a ve válečném dramatu SEDMÝ DEN V SAINT-MALO (Le septième jour de Saint-Malo, 1960). Naopak v úspěšných komediích jiných režisérů se mihla jen v epizodních úlohách (VRÁTNÝ OD MAXIMA – Le chasseur de chez Maxim’s, 1953; BERÁNEK S PĚTI NOHAMA – Le mouton à cinq pattes, 1954).

Několikrát se ve filmu setkala také ještě s tehdy málo známým Louisem de Funèsem, zdravotní sestru Geneviève hrála například v komedii DĚTI NA ROZDÁVÁNÍ (Bébés à gogo, 1956). Po delší odmlce uzavřela svou filmografii dvojitou spoluprací s režisérem J. P. Mockym, jako knihovnice paní Henriotová se mihla hned na začátku komedii PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de la marguerite, 1967), nakonec se objevila mezi hosty na večírku ve filmu HŘEBEC (L’étalon, 1970).

Andrée Servilanges zemřela 2. prosince 2001 ve věku devadesáti let v malém městečku Aic-sur-Aisne v severní Francii.


23.4.1911
Paříž, Île de France, Francie
2.12.2001
Vic-sur-Aisne, Francie
Andrée Servilanges csfd

L'ÉtalonPřátelé kopretinyLe Septième Jour de Saint-MaloLes TricheursUne nuit aux BaléaresBébés à gogoChéri-BibiTourmentsLe Chasseur de chez Maxim'sLa Kermesse rougeLa Femme du bout du mondeLa Belle ÉquipeLe Paquebot TenacityTrois balles dans le peauVeřejné záležitosti


Aktualizace osobnostního profilu Andrée Servilanges: 19.4. 2024 10:44