Denise Péronne (1920 - 1978)


Herečka Denise Péronne pocházela ze Švýcarska, významnou stopu ale zanechala ve francouzské kinematografii, i když hrála jen zřídka a vedlejší role. Narodila se v malém městečku Porrentruy , jejím otcem byl Albert Péronne (1891-1982), který se věnoval vědě a své zkušenosti z chemie uplatnil jako fotograf. Denise Péronne byla výhradně filmovou herečkou, zviditelnila ji především spolupráce s J. P. Mockym.

Již byla zmíněna spolupráce s režisérem Jean-Pierrem Mockym, pod jehož vedením natočila Denise Péronne čtyři filmy. Poprvé byla vdovou po generálním řediteli ve filmu SNOBOVÉ (Snobs!, 1962), poté jsme ji mohli vidět jako zástupkyni starosty v komedii PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de la marguerite, 1967), později ošetřovatelkou ve filmu HŘEBEC (L’étalon, 1970). Menší role v té době hrála také v kriminálkách různých režisérů (Claude Chabrol). Znovu jsme ji mohli vidět také po boku Louise de Funèse v komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jácob, 1973), kde se jako manželka generála (Jacques François) objevila v závěru na neuskutečněné svatbě.

Naposledy stála před kamerou v rámci filmu JDI ZA MÁMOU, TÁTA PRACUJE (Va voir maman, papa travaille, 1978), tehdy ale již žila spíše v soukromí v rodném Švýcarsku. Tady také zemřela 1. září 1978 ve věku nedožitých 58 let.


22.9.1920
Porrentruy, Švýcarsko
1.9.1978
Porrentruy, Švýcarsko
Denise Péronne csfd

FernandJdi za mámou, táta pracujeRabín JákobLa ViergeBlancheNěkdo je za dveřmiL'ÉtalonTito muži s prstem na spouštiVelká láskaCaroline chériePřátelé kopretinyVražedné šampaňskéJen když jsme zdráviSlečna učitelkaLa Bonne OccasePas de caviar pour tante OlgaDu grabuge chez les veuvesLa difficulté d'être infidèleUn drôle de paroissienNápadníkSnobs !La GambergeLe Petit ProfTulák ArchimedesMůj strýčekGervaisaVšichni jsme vrahovéZakázané hryRendez-vous de juilletLes Charmes de l'été


Aktualizace osobnostního profilu Denise Péronne: 3.4. 2024 23:38