Andrej Smirnov 83 let


Andrej Sergejevič Smirnov se narodil 12. 4. 1941 v Moskvě, do rodiny známého sovětského spisovatele, historika a rozhlasového a televizního tvůrce Sergeje Smirnova. V roce 1962 ukončil studium režie na filmové fakultě VGIK, kde studoval u Michaila Romma.

V roce 1974 natočil na základě vlastního scénáře psychologický film PODZIM, pojednávající o třicetiletých intelektuálech a jejich nevydařených manželstvích. Ve filmu VÍRA A PRAVDA (1979) jeho hrdinové, architekti, řeší otázku, zda budou budovat paláce a stavby, které vydrží na věky, nebo budou stavět „králíkárny pro lidi“, k vyřešení problému palčivé otázky bytové krize. Po natočení tohoto snímku se věnoval herectví; pracoval také jako scénárista a dramaturg. Jeho hra 'Můj nejdražší' byla uvedena v roce 1985 v moskevském Divadle satiry. Je také autorem řady reportáží ve filmovém týdeníku „Knot“.

Jako herec debutoval v roce 1961 ve filmu DEVĚT DNÍ JEDNOHO ROKU v režii svého učitele Michaila Romma. Za ztvárnění role Michaila Bunina ve filmu DENÍK JEHO ŽENY (2000) získal řadu filmových ocenění; cenu poroty za nejlepší mužskou roli na VI. Mezinárodním festivalu ochrany práv "Stalker", cenu za nejlepší mužskou roli na Mezinárodním filmovém festivalu 'Listopad' v Minsku, cenu za nejlepší mužskou roli – Národní cenu Ruské akademie filmových umění „Nika“, cenu za nejlepší mužskou roli na 7. Gatčinském festivalu filmu a literatury. V roce 2005 byl zvolen předsedou XV. Mezinárodního filmového festivalu Poslání k člověku.

Po třicetileté přestávce se vrátil k režisérské práci a podle vlastního scénáře natočil film ŽILA-BYLA JEDNA BABA, který byl promítán na ukončení XIX. filmového festivalu ve Vyborgu „Okno do Evropy“ v roce 2011, kde snímek získal cenu prezidenta festivalu. Film byl mimo jiné promítnut v rámci soutěžního programu na 35. ročníku Festivalu světového filmu v Montrealu v roce 2011. Režisérky Irina Bessarabová natočila dokument 'Za hlasy opilých rolníků', pojmenovaný podle básně M. J. Lermontova, o životě Andreje Smirnova a natáčení filmu Žila-byla jedna baba.


12.3.1941
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Andrej Smirnov csfd

Istorija odnogo naznačenijaDva dňaJelenaPersona non grataDeník jeho ženyMusique de l'amour: Un amour inachevé, LaManija ŽizeliChagi-TraggerZámekMečty idiotaPlašč KazanovyČernovKrasnaja strelaIduščij sledomBílé slunce pouštěDevět dní jednoho rokuSevernaja radugaChimeraVertinskijDinozavrIkraKontaktOptimistySadovoje kolcoČastica vselennojOttěpelČjornyje koškiApoštolOtcy i dětiŤažjolyj pesokIz plamja i svetaV kruge pervomMoskovskaja sagaIdiotOtcy i dětiBegegnungenZa nas s vami!FrancuzŽila-byla odna babaVěroj i pravdojOseňBěloruské nádražíZačátek neznámé éryPjaď zemliŠutočkaJa sdělal vsjo, čto mogSentimentalnoje putěšestvije na kartošku


Aktualizace osobnostního profilu Andrej Smirnov: 3.11. 2023 13:36