Bernard Lavalette (1926 - 2019)   † 93 let


Francouzský herec Bernard Lavalette působil především v divadle, odehrál ale také sedmdesát vedlejších rolí v televizi a filmu. Jeho vlastní jméno je Bernard de Fleury, pocházel ze známé rodiny, z předků připomeňme jeho dědečka, lékaře a spisovatele Maurice de Fleury (1860-1931). Bernard de Fleury od mládí hrál v pařížských divadlech a kabaretech, před filmovou kameru jej přivedl jeho spolužák ze střední školy, režisér a herec Pierre Tchernia, který ostatně vymyslel i jeho umělecké jméno Lavalette.

Mimoto nadále vystupoval v různých pařížských divadlech (Théâtre de la Madeleine, Théâtre Hébertot), ale i na legendárním festivalu v Avignonu. Za svůj největší úspěch považuje účast ve hře Čtyřicet karátů (Quarante carats), která se na scéně Théâtre de la Madeleine dočkala 700 repríz. Stereotyp jeho filmových postav můžeme doložit rolemi generálního ředitele (ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ – Le permis de conduire, 1974) nebo ředitele gymnázia (POZDRAV TU PANÍ! – Dis bonjour à la dame, 1976). Podobné příležitosti mu nabízela i televize, kde se objevil v několika životopisných seriálech, například jako vévoda d’Épernon (RICHELIEU, 1977) nebo markýz du Châtelet (VOLTAIRE – Ce diable d’homme, 1978). Televize ostatně tehdy začala v jeho aktivitách převažovat, před filmovou kamerou se objevil naposledy po dlouhé přestávce jako majitel hotelu v dramatu z druhé světové války PĚT DNÍ V ČERVNU (Cinq jours en juin, 1989).

Kromě divadla, filmu a televize se Bernard Lavalette uplatnil také v dabingu, například v animovaných příbězích o Astérixovi. Na divadelním jevišti stál naposledy v roce 2002, od té doby žije v soukromí se svou manželkou Janon Lavalette.


20.1.1926
Paříž, Île de France, Francie
14.12.2019
Paříž, Île de France, Francie
Bernard Lavalette csfd

La MenteuseCinq jours en juinMort d'un piétonLes Surdoués de la première compagnieL'Enterrement de Monsieur BouvetLes PhallocratesHuba toho druhéhoLa Ville des silencesL'Apprenti salaudLa Grande FrimePourquoi ?12 úkolů pro AsterixeMaître PygmalionKrysy z temnotLes Murs ont des oreillesNemožné? Neznáme!Řidičský průkazLa Jument du roiDoživotní rentaFlash LoveLe Dessous des cartes d'une partie de whistVelká mafieAsterix a KleopatraSbohem, Berto!Četník se ženíAsterix a GalovéDeux romains en GauleŠpionáž jako krávaTomáš lhářComment épouser un premier ministreUn drôle de paroissienL'Assassin est dans l'annuairePařížankyUn clair de lune a MaubeugeVýhodná koupěMessieurs les ronds de cuirSans familleChère MarianneLes Amours des années 50Les Amours romantiquesL'Adieu aux asL'académie des 9Histoire contemporaineLe Roi qui vient du sudVoltaireRichelieuLes Brigades du tigreMessieurs les jurésLes Mohicans de ParisDobrodružství Arséna LupinaLe Bonheur conjugalSvatouškovéEn direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Bernard Lavalette: 19.4. 2024 12:44