Sabine Sinjen (1942 - 1995)


Předčasně zemřelá německá herečka Sabine Sinjen se stala filmovou hvězdou již jako teenagerka na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, několik filmů natočila i mimo Německo, později hrála hlavně v divadle a televizi. Narodila se ve městě Itzehoe na severu Německa nedaleko Hamburku, kde také vyrůstala, část dětství strávila i v Mnichově. Její matka Marlen Sinjen byla novinářkou, otec se nevrátil z ruské fronty.

Dodejme, že v době svých prvních vstupů před filmovou kamerou byla Sabine Sinjen již oblíbenou osobností televize a velké dívčí role ve filmech její popularitu jen navýšily. Podepsala exkluzívní smlouvu s producentem Arturem Braunerem, který jí poskytl hned několik titulních rolí. Prvním velkým úspěchem byla romantická komedie STEFANIE (1958), na který o dva roky později navázal film STEFANIE V RIU (Stefanie in Rio, 1960). Titulní postavy hrála také v dalších titulech oddechového žánru (MARILI, 1959; SABINA A STO MUŽŮ – Sabine und die hundert Männer, 1960; DIE FÖRSTERCHRISTEL, 1962). Její filmy sice nepatřily k uměleckým vrcholům tehdejší západoněmecké kinematografie, ale v kinech měly značný ohlas a zvláště u mladých diváků se Sabine Sinjen stala hvězdou. Kvalitativně z její filmografie vyniká historická komedie SKLENICE VODY (Das Glas Wasser, 1960) režiséra Helmuta Käutnera, v níž stála po boku další dobové hvězdy Liselotte Pulver (film byl nominován na Zlatého medvěda berlínského filmového festivalu v roce 1960).

Dostala první příležitosti i v zahraničí, ve Francii hrála v životopisném filmu NAPOLEON II. (Napoléon II: L’aiglon, 1961), kde ztvárnila mladou arcivévodkyni Sophii. Později hrála Patricii, dceru starého gangstera Mexičana (Jacques Dumesnil), ve filmu POVEDENÍ STREJCOVÉ (Les tontons flingueurs, 1963). V jugoslávských exteriérech pak natočila koprodukční western ŘÍČNÍ PIRÁTI Z MISSISSIPPI (Die Flußpiraten vom Mississippi, 1963), v němž doplnila mezinárodní herecké obsazení v roli temperamentní dívky Evelyn.

I když byla Sabine Sinjen na přelomu 50. a 60. let značně vytížená filmem, nezanedbávala ani svou původní touhu po divadle, vystupovala v berlínském divadle Schiller Theater (1961-1963), později hrála například ve Vídni. Kromě toho dostávala nadále značný prostor i v televizi, připomeňme alespoň úspěšný seriál VŠECHNA MOJE ZVÍŘATA (Alle meine Tiere, 1962-1963), v němž hrála jednu z hlavních rolí Bärbel Hoferové, dcery hlavního hrdiny, veterináře Hofera (Gustav Knuth).


18.8.1942
Itzehoe, Německá říše
18.5.1995
Berlín, Berlin, Německo
Sabine Sinjen csfd

Von Frau zu Frau: Die SammlerinHaus im Ginster, DasAbschiedsvorstellungCaspar David Friedrich - Grenzen der ZeitSchwärmer, DieHeinrich Heine - Die zweite Vertreibung aus dem ParadiesPhantastenTrennung - Die Geschichte der Anna WildermuthDorothea MerzDer MenschenfreundWir - zweiKaždým rokem znovuOnoOnkel Wanja - Szenen aus dem LandlebenAgguato sul grande fiumeDer Feigling und die TänzerinUnsere deutschen KleinstädterFerien vom IchMan kann nie wissenPovedení strejcovéDie FörsterchristelIm sechsten StockNapoléon II, l'aiglonDas Glas WasserKein Engel ist so reinSabine und die hundert MännerStefanie in RioAlt HeidelbergMariliDěvčata v uniforměSchmutziger EngelStefanieDie FrühreifenDie große ChanceDer KommissarDer kleine DoktorMísto činuAlle meine TiereDie 13 Monate


Aktualizace osobnostního profilu Sabine Sinjen: 21.11. 2023 01:26