Rik Van Nutter (1929 - 2005)


Americký filmový herec Rik Van Nutter se narodil jako Frederick Allen Nutter. Svou profesionální kariéru filmového herce ovšem nezačal v domovském Hollywoodu, ale po vzoru Stevea Reevese, Bruce Cabota či Charlese Fawcetta se vydal na konci 50. let do Itálie. Tam v roce 1959 debutoval již pod pseudonymem Rick Van Nutter v komedii Guardatele ma non toccatele, kde hlavní roli ztvárnil italský herec Ugo Tognazzi. Ve stejném roce se ještě objevil v menší úloze ve Stenově upírské komedii Tempi duri per i vampiri, kde si vedle chorvatské rodačky Sylvy Kosciny zahrála také hororová legenda Christopher Lee.

Poté přišel rok 1965, který byl asi nejvýznamnějším obdobím v jeho herecké kariéře, protože byl obsazen do v pořadí čtvrtého snímku o agentu 007 Jamesi Bondovi s názvem Thunderball, kde se po Jacku Lordovi a Cecu Linderovi stal třetím představitelem agenta CIA a Bondova spojence Felixe Leitera a na Rika tak čekalo natáčení na Bahamách a především spolupráce se Seanem Connerym. V době přípravy Thunderballu měli diváci možnost vidět dva snímky s Rikem Van Nutterem v hlavní roli (v titulcích obou filmů byl uveden pod pseudonymem Clyde Rogers). Tím prvním byl italský dobrodružný snímek La Rivincita di Ivanhoe, kde ztvárnil samotného Sira Wilfreda z Ivanhoe a druhým byl koprodukční western Aventuras del Oeste, kde si zahrál jednu z nejznámějších postav Divokého západu, a to Williama „Buffalo Billa“ Codyho. Ke konci roku se s blížící premiérou Thunderballu jméno Rik Van Nutter začalo objevovat na plakátech v mnoha zemích světa a samotný snímek poté slavil velkých úspěch a stal se do té doby nejvýdělečnějším dílem celé série.

Pro samotného Rika se toho moc nezměnilo, znovu vrátil do Itálie, kde si zahrál v dobrodružném snímku Un colpo da mille miliardi, a poté se po sedmi letech opět sešel s režisérem Antoniem Margheritim, se kterým natočil, v tehdy populárním žánru „spaghetti western“, snímek Joe l'implacabile, kde se představil jako ústřední protagonista „Dynamite Joe“ Ford. Tímto snímkem, který je také poslední, který natočil v italské produkci, se uzavřela nejplodnější část jeho herecké kariéry a Rik si dal opět od hraní na několik let pauzu.

Během této přestávky však nezůstal zcela mimo filmové dění, protože (opět pod pseudonymem Clyde Rogers) napsal scénář k dramatu Casting Call, ve kterém se objevila také jedna z hvězd filmů pro dospělé, švédská herečka Uschi Digard. K samotnému hraní se vrátil až po deseti letech, kdy se společně s Henrym Silvou a Vonettou McGee přidal k obsazení hongkongského akčního filmu Woo fook. Jeho poslední filmovou rolí se nakonec stala postava Dennise z válečného snímku Peklo v Pacifiku s Jimem Brownem v hlavní roli. Ačkoliv Rik Van Nutter během své dvacetileté kariéry ztvárnil hned několik zajímavých postav, pro mnoho diváků už navždy zůstane především Felixem Leiterem.


1.5.1929
California, USA
15.10.2005
West Palm Beach, Florida, USA
Rik Van Nutter csfd

Peklo v PacifikuOperace FoxbatJoe l'implacabileUn colpo da mille miliardiAventuras del OesteLa Rivincita di IvanhoeThunderballTharus figlio di AttilaRomanoff and JulietA noi piace freddo...!Noc plná překvapeníSpace MenGuardatele ma non toccateleTempi duri per i vampiriThunderball: James Bond Follows Beatles in Filming in the BahamasCasting CallDie Abendschau


Aktualizace osobnostního profilu Rik Van Nutter: 8.4. 2024 09:59