Alain Mottet (1928 - 2017)


Francouzský herec Alain Mottet se celý život aktivně věnoval divadlu, často hrál také v televizi, zatímco ve filmu se objevoval jen zřídka. Pochází z Lyonu a tady také v padesátých letech začínal s divadlem, převážně v klasice hrál několik let v Théâtre de la Comédie de Lyon. Další zkušenosti získal v Remeši, hrál také na divadelních festivalech, od roku 1956 pak trvale působil v Paříži, kde vystřídal několik scén.

Stále více a poměrně velkých příležitostí mu nabízela televizie, kde často hrál skutečné historické osobnosti. Jako Robespierre se objevil v televizním dramatu DANTONOVA SMRT (La mort de Danton, 1970), v roli kardinála Mazarina jej diváci mohli vidět ve filmu KARDINÁL DE RETZ (Le cardinal de Retz, 1975), velkou úlohu socialistického politika Julese Guesda hrál v historickém dramatu JEAN JAURÈS: ŽIVOT A SMRT JEDNOHO SOCIALISTY (Jean Jaurès: vie et mort d’un socialiste, 1980). Z nepočetných nabídek pro titulní role připomeňme revolucionáře Carnota z 18. století, jehož hrál opět v televizním životopisu LAZARE CARNOT ANEB MEČ REVOLUCE (Lazare Carnot ou Le glaive de la révolution, 1978).

I když ve filmu nehrál nijak často, i u nás jsme jej mohli několikrát vidět v rolích vysoce postavených funkcionářů, hrál například generálního prokurátora (LÁSKA S OTAZNÍKEM – L’amour en question, 1978) nebo policejního ředitele (INSPEKTOR POPLETA – Inspecteur la bavure, 1980). Kromě toho nadále v televizi hrál skutečné historické osobnosti, objevil se i v několika oblíbených kriminalistických seriálech. Tehdy také dospěl k vrcholu své divadelní kariéry a v letech 1986-1988 měl angažmá na nejslavnější francouzské scéně Comédie Française. Na tomto jevišti se ale objevil jen v jedné hře (Corneillovo drama Polyeucte, 1987) a od konce osmdesátých let znovu hrál v různých pařížských divadlech.

Před filmovou kamerou stál naposledy jako otec titulního hrdiny v dramatu ARAM (2002), příležitostně znovu točil v televizi, na divadelním jevišti stál zatím naposledy v roce 2007 (v Mayorgově hře Cesta do nebe v pařížském divadle Théâtre de la Tempête). Jeho filmografie dosud zahrnuje 18 filmových rolí a bezmála osmdesát televizních postav.


30.12.1928
Lyon, Francie
31.10.2017
Paříž, Île de France, Francie
Alain Mottet csfd

Les Châtaigniers du DésertMata Hari, la vraie histoireAramProhnilí proti prohnilýmLéto revoluceArgent du mur, L'Année terrible, L'Štědrovečerní večeřeUn dimanche de flicProcès de Shamgorod, LeTruqueur, LeMadame Sans-GêneCuré de Tours, LeInspektor PopletaJean Jaurès: vie et mort d'un socialistePrésident est gravement malade, LeLe point douloureuxAmours sous la révolution: Les amants de Thermidor, LesGrands procès temoins de leur temps: Une semaine sainte, LesLazare Carnot ou Le glaive de la révolutionLáska s otazníkemAttention chien méchantDernier appelLa Nuit de Saint-Germain-des-PrésSamedis de l'histoire: Henri IV, LesDobrák a zlí lidéCardinal de Retz, LeHéloïse et AbélardLe dialogue dans le marécageMort d'un champion, LaSix hommes en question, LesSmůlaTragédie de Vérone, LaUne brune aux yeux bleusBez zpáteční jízdenkySalauds vont en enfer, LesShéhérazadeMort de Danton, LaPoslední adresaÀ corps perduArmáda stínůZlatá vdovaHo!Affaire Lourdes, L'Dimanche de la vie, LeLe Crime de la rue de ChantillyUn beau dimancheÉcharpe, L´Indes noires, LesWoyzeckBludičkaClimatsPaludiLe massacre des innocentsCe jour là, tout a changéLes enquêtes d'Éloïse RomeAvocats & associésFrançois KléberNestor BurmaMarie Curie, une femme honorable


Aktualizace osobnostního profilu Alain Mottet: 31.10. 2023 16:37