Maurice Roëves (1937 - 2020)


Tento britský herec se narodil v roce 1937 v Sunderlandu, v severní Anglii. Většinu života ale Maurice strávil ve Skotsku a sám sebe považuje za velkého místního patriota. Během studií nebyla Roёvesovi cizí myšlenka stát se učitelem, nicméně vojenská služba (během níž si mimochodem hrou na polnici vyléčil astma) a následný vliv otce, mlynáře, přesvědčily Maurice, že bezpečnější je spoléhat sám na sebe. Stal se proto obchodním ředitelem.

Nedlouho poté přišla i první televizní úloha v nekonečném seriálu TAK JDE ČAS z roku 1965 následovaná rolí filmovou, Martinem ve STATEČNÉM PRINCI DONEGALSKÉM. Zahrál si také ve snímku ODYSSEUS, dramatickém přepracování Joyceova díla z roku 1967. Mezi jeho nejslavnější počiny pak patří série DANGER UXB, SEVER A JIH II, TUTTI FRUTTI, STAR TREK:NOVÁ GENERACE(romulánský kapitán), VANITY FAIR, FORGIVE AND FORGET. Z tvorby pro velká plátna je to potom VÍTĚZSTVÍ, kde se Maurice poprvé setkal s nesmrtelným Sylvesterem Stallonem, dále pak válečné drama popisující akce druhé světové války OREL PŘISTÁL či VELKÝ MUŽ z prostředí boxerského, kde si zas Roёves vychutnal spolupráci s Liamem Neesonem.

Většina diváků si však Mauricovu tvář vybaví až ve spojení s velkofilmem POSLEDNÍ MOHYKÁN, snímkem Michaela Manna natočeném roku 1992 na motivy stejnojmenného románu J.F.Coopera. Herec ji zde propůjčuje postavě plukovníka Edmunda Munroa, otce dvou hlavních hrdinek. V poslední době jsme jej mohli zahlédnout ve snímcích SOUDCE DREDD, kde se opět setkává se Sylvestrem Stalonnem, dále pak v trilleru HOLČIČKY NA ZABITÍ a v hororově pojaté TMĚ. Po úspěšném zdolání rakoviny přijal jednasedmdesátiletý umělec roli v komediálně pojatém životopisu fotbalového trenéra PROKLETÝ KLUB.

Z prvního manželství s herečkou Jan Wilson má Maurice dceru Sarah-Anne.


19.3.1937
Sunderland, Tyne-and-Wear, England, Velká Británie
14.7.2020
Velká Británie
Maurice Roëves csfd

MacbethLunaHarriganProkletý klubTmaSolid Air919 Fifth AvenueForgive and ForgetHolčičky na zabitíAcid HouseBiblické příběhy: DavidGuardiansHillsboroughBible - Starý zákon: MojžíšSoudce DreddNegotiator, ThePoslední MohykánTajné složkyVelký mužRybářská loďInside the Third ReichWho Dares WinsJournal of Bridget HitlerNávrat k vítězstvíVečer tříkrálovýS.O.S. TitanicOrel přistáváMladý WinstonOrkneyTaste of EvilZvony smrtiOdysseusStatečný princ donegalskýMurderTwo Doors DownSouthcliffeSkinsReach for the MoonGraftersVanity FairTo je vražda, napsalaStar Trek: Nová generacePobřežní hlídkaSpenderHunterJake a TlusťochBookie


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Roëves: 3.11. 2023 14:28