George Cole (1925 - 2015)   † 90 let


George Edward Cole, známý britský filmový a televizní herec pochází ze čtvrti Tooting na jihu Londýna, kde se narodil 22. dubna roku 1925. Jako desetidenní novorozenec byl dán k adopci a adoptován rodinou Coleů, jejichž jméno si vzal za své. Původně zamýšlel být řezníkem, avšak stále ještě v jinošském věku ho uhranulo herectví, když se dostal k roli v muzikálu jedné z kočovných divadelních společností.

Herecká kariéra George Colea začala nabírat na obrátkách již na počátku 40. let, kdy debutoval ve špionážním filmu COTTAGE TO LET, který byl zároveň prvním z jedenácti snímků, kde si zahrál po boku svého hereckého a životního mentora Alastaira Sima. V následujících letech si pak zahrál po boku takových velikánů, jakými byli Laurence Olivier (THE DEMI-PARADISE; HENRY V), Terry-Thomas (THE GREEN MAN; TOO MANY CROOKS), Richard Burton (KLEOPATRA), aj.

Od poloviny 60.let se objevoval zejména v televizních filmech a seriálech (legendární je jeho role Arthura Daleyho z oceňovaného britského seriálu MINDER). V roce 2008 ukončil aktivní hereckou kariéru. Nositel Řádu britského impéria se důchodu oddává ve společnosti své druhé ženy, herečky Penny Morrell, se kterou žije nepřetržitě od roku 1964.


22.4.1925
Tooting, Londýn, England, Velká Británie
5.8.2015
Berkshire, England, Velká Británie
George Cole csfd

A Class ApartDinner Party, TheJim z nádražíDuch panství GrevilleZapomenutý zločinMary ReillyLife After LifeNatural CausesFirebird tornádoLloyd George Knew My FatherModrý ptákDěsKrvežízniví milenciThe Gentleman CallerGreat St. Trinian's Train Robbery, TheOne Way PendulumDr. Syn, Alias the ScarecrowKleopatraThe Scarecrow of Romney MarshPure Hell of St. Trinian's, TheDon't Panic Chaps!The Bridal PathToo Many CrooksPanika v dívčí školeAnatomist, TheHotel Green ManIt's a Wonderful WorldZbraňA Prize Of GoldQuentin DurwardThe Constant HusbandWhere There's a WillAn Inspector CallsHappy Ever AfterKrásky z dívčí školyClue of the Missing Ape, TheFolly to Be WiseOur Girl FridayThe IntruderWill Any Gentleman...?Divoké srdceHappy Family, TheTop SecretWho Goes There!Flesh & BloodLady Godiva Rides AgainScroogeSmích z rájeGone to EarthNejšťastnější dny v životěRanní vyplutíSpider and the Fly, TheMy Brother's KeeperQuartetSpolečný cílJindřich V.The Demi-ParadiseThose Kids from TownPronajme se důmSlečna Marplová


Aktualizace osobnostního profilu George Cole: 19.4. 2024 23:45