André Valmy (1919 - 2015)


André Valmy patřil zvláště po druhé světové válce k vytíženým francouzským filmovým hercům a hrál i řadu velkých rolí, hrál také divadlo, později točil hlavně v televizi a uplatnil se i v dabingu. Pochází z Paříže a jeho vlastní jméno zní André Antoine Dugenet. O jeho dětství toho mnoho nevíme, později studoval výtvarné umění, ale tíhnul k herectví. Později absolvoval herecké kurzy pod vedením Solange Sicard, kde se setkal s později významnými osobnostmi typu Simone Signoret nebo Suzanne Flon, nakonec studoval i na pařížské konzervatoři.

Mezitím začal vystupovat také na divadelních jevištích, častěji to bylo Théâtre de l’Oeuvre (Sníh byl špinavý, 1950) nebo Théâtre des Célestins (Marie Tudorovna, 1957). V jeho filmografii tehdy začaly převažovat postavy policejních důstojníků, které hrál často i na poměrně velkém prostoru (MUŽ, KTERÝ CHODÍ PO MĚSTĚ – Un homme marche dans la ville, 1949; ZASTŘELEN ZA ÚSVITU – Fusillé à l’aube, 1950; VRBOVÁ ALEJ – Rue des saussaies, 1951; ČERNÝ SPIS – Le dossier noir, 1955). Vedlejší role odehrál také v několika dodnes známých a vysoce hodnocených filmech (TAKOVÁ MALÁ HEZKÁ PLÁŽ – Une si jolie petite plage, 1949; VŠICHNI JSME VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assassins, 1952).

V některých již zmíněných filmech spolupracoval s André Cayattem, častěji točil také s André Hunebellem. Velkou příležitost dostal v mezinárodně oceněném snímku KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955), poté se znovu zviditelnil v rolích policejních inspektorů (KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST – Maigret tend un piège, 1958). Mezitim začal spolupracovat s televizí, kde hrál často v historických seriálech a inscenacích. Opět před televizní kamerou jej ale nakonec nejvíce proslavila role policisty, v mezinárodně úspěšném seriálu INSPEKTOR LECLERC (L’inspecteur Leclerc enquête, 1962-1963) hrál inspektora Denyse (celkem 33 dílů).

V šedesátých letech začala převažovat práce pro televizi, před filmovou kamerou stál naposledy – opět v roli inspektora – v kriminálce ZLOČIN V EXPRESU (Compartiment tueurs, 1965), od té doby točil výhradně televizní seriály a inscenace, nejčastěji historické nebo kriminální. Příležitostně nadále hrál i divadlo, pod vedením významných režisérů se objevil například v Odéon-Théâtre de France (Jindřich VI., 1966) nebo Théâtre Marigny (Dvanáct rozhněvaných mužů, 1970). Prosadil se i v dabingu, mimo jiné účinkoval v animovaných filmech, pro francouzskou distribuci častěji namlouval například Burta Lancastera nebo známého italského herce Gina Cerviho.


8.10.1919
Paříž, Île de France, Francie
18.11.2015
André Valmy csfd

Rembrandt de Verrières, LeC'est arrivé à ParisThéâtre de Tristan Bernard, LeLa Cité crucifiéeTintin a chrám Boha slunceCaméra explore le temps: Les Cathares, LaZločin v expresuCoplan prend des risquesIndes noires, LesNick Carter va tout casserSaint mène la danse, LeLoups, LesMinute papillonÇa n'arrive qu'aux vivantsCaméra explore le temps: L'orphelin de l'Europe, LaIncognitoMaigret klade pastZdraví vás GorilaMadame Maxence a disparuO.S.S. 117 n'est pas mortPlus heureux des trois, LeJe reviendrai à KandaraCrime et châtimentKdyby všichni chlapi světaLa MadelonLe dossier noirLa Rage au corpsPřed potopouQuai des blondesSecret d'Hélène Marimon, LeUne balle suffitLes compagnes de la nuitIl est minuit, Docteur SchweitzerLe Banquet des fraudeursPan TaxiPočestná děvkaVšichni jsme vrahovéCap de l'espérance, LeRue des SaussaiesSous le ciel de ParisVrai coupable, LeUn homme marche dans la villeManonMarlèneMillionnaires d'un jourMission à TangerTaková hezká malá plážAuberge du péché, L'Carrefour du crimeCavalier de Croix-Mort, LeLes eaux troublesLe Beau voyageNuit sans fin, LaDémons de l'aube, LesJugement dernier, LeNa rohu vás čeká dobrodružstvíJe suis avec toiMademoiselle BéatriceAprès Mein Kampf mes crimesLa vie des autres


Aktualizace osobnostního profilu André Valmy: 17.10. 2023 06:22