René Havard (1923 - 1987)


Francouzský herec René Havard hrál v padesáti filmech, často jej diváci mohli vidět také v televizi nebo na divadelních jevištích, na svém kontě má i několik filmových scénářů. Pocházel z Paříže a k filmu se dostal krátce po druhé světové válce, poprvé se mihnul v kriminálce ČLOVĚK NECHCE UMŘÍT TAKHLE (On ne meurt pas comme ça, 1946), ale až v padesátých letech se prosadil jako vyhledávaný herec vedlejších rolí a točil několik filmů ročně.

Do světa filmové scenáristiky vstoupil počátkem šedesátých let válečným dramatem TAXI DO TOBRUKU (Un taxi pour Tobruk, 1960), které bylo natočeno podle jeho knižní předlohy, s Michelem Audiardem se podílel také na scénáři. Později byl spoluautorem scénářů k dalším filmům různých žánrů (MANDRIN, 1962; POSLEDNÍCH PATNÁCT MINUT – Le dernier quart d'heure, 1962; PODIVUHODNÁ VŮNĚ DĚDICTVÍ – Un merveilleux parfum d'oseille, 1969). Naopak jako herec se před filmovou kamerou v té době angažoval jen zřídka, začal však spolupracovat s televizí, kde hrál v řadě seriálů. Z aktivit pro divadlo se sluší připomenout spolupráci s režisérem Robertem Hosseinem (O myších a lidech, 1975).

V osmdesátých letech napsal poslední scénáře pro průměrné, i když hvězdně obsazené komedie MÁŠ ROLLS... A VYTAHUJEŠ SE (Prends ta Rolls... et va pinter!, 1981) nebo NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (Charlots connection, 1984). Po několikaleté přestávce se ve filmu objevil naposledy v rámci dramatu PEKELNÝ VLAK (Train d'enfer, 1985), do tohoto roku spadá i jeho poslední spolupráce s televizí na seriálu CHÂTEAUVALLON (1985).

René Havard zemřel v Paříži 7. prosince 1987 ve věku 63 let.


20.12.1923
Paříž, Île de France, Francie
7.12.1987
Paříž, Île de France, Francie
René Havard csfd

Nebezpečné známostiPrends ta Rolls et va pointerLe Pied!..Podivuhodná příchuť majetkuDu mou dans la gâchetteLe Dernier quart d'heureMandrinTaxi do TobrukuLes Globe-trottersPekelný vlakUn grand avocatTante BlandineAntoine et JulieLa Guerre de Troie n'aura pas lieuLa double vie de Théophraste LonguetLe bouffonStaline est mortC'est encore loin l'Amérique?GloriaLes Mal partisLes Demoiselles à péageNevinní se špinavýma rukamaLes Nuits de la colèreLa Sainte farceL'Auvergnat et l'autobusLes PatatesL'AmourUno scacco tutto mattoDemarkační čáraLa Morale de l'histoireZtracená jednotkaÀ couteaux tirésGigotVosí hnízdoBabeta jde do válkyCigarettes, whisky et petites pépéesKráva a zajatecL'IncrevableLa Valse du GorilleLuční uliceIncognitoLes ViolentsUrielCes dames préferent le mamboL'équipage au completLa Polka des menottesLes SuspectsOeil pour oeilParis clandestinBob hazardérL'Homme et l'enfantLes IndiscrètesLes Pépées au Service secretZločin a trestEscale à OrlyGueule d'angeLes Pépées font la loiSophie et le crimeSérie noire


Aktualizace osobnostního profilu René Havard: 24.2. 2024 19:24