Félix Marten (1919 - 1992)   † 73 let


Francouzský herec a zpěvák Félix Marten zanechal svou stopu v podobě padesáti filmových a televizních rolí, uplatnil se také jako zpěvák. Narodil se v německém Remagenu, ve třicátých letech ale rodina kvůli nástupu fašismu přesídlila do Francie. Od mládí musel Félix Marten pracovat, vystřídal několik profesí, mimo jiné byl prodavačem, zároveň ale toužil po divadle a studoval herectví u Charlese Dullina. Za druhé světové války musel kvůli své národnosti narukovat do německé armády.

Hlavní roli dostal v kriminálce TANEC SMRTI (Le Saint mène la danse, 1960) po boku začínající Michèle Mercier, odrazem dobové popularity byla i hlavní úloha ve filmu VE VLČÍ JÁMĚ (Dans la gueule du loup, 1961), velké herecké příležitosti tehdy měl i v dalších filmech, v Théâtre de l’Ambigu hrál v operetě Liliom (1961). Z jeho další filmografie je na místě připomenout spolupráci s Jeanem Gabinem (PAŠA – Le pacha, 1968; HEROIN – La horse, 1970). Mezitím začal točit hlavně v televizi, z dalších již jen občasných výstupů před kamerou připomeňme Haninovu kriminálku z počátku druhé světové války RUMBA (La rumba, 1987). Naposledy hrál starostu v režii Claude Leloucha (JSOU DNY… A ÚPLŇKY – Il y a des jours… et des lunes, 1990), krátce předtím zakončil i svou pěveckou dráhu v Casino de Paris (1989).

Félix Marten byl třikrát ženatý, zemřel 20. listopadu 1992 následkem plicní embolie ve věku 73 let.


29.10.1919
Remagen, Německá říše
20.11.1992
Paříž, Île de France, Francie
Félix Marten csfd

L'Affaire SeznecJsou dny... a úplňkyLa RumbaAdieu foulardsVivre libre ou mourirCoco la Fleur, candidatHrozny smrtiMort au juryLa Guerre des espionsZabijákDie Marquise von B.HeroinČas vlkůPašaHoří v Paříži?Ray Master l'inafferrabileLa Bonne SoupeLa Corde au couLa VedovellaLe BluffeurDer ZigeunerbaronEn plein cirageLe Roi des montagnesDans la gueule du loupLe Huitième JourLe Saint mène la danseDélit de fuiteNathalie, agent secretMaximeVýtah na popravištěEscapadeGoubbiah, mon amourPitié pour les vampsSi Paris nous était contéL'Oeil en coulissesRêves d'amourMuži na křídlechL'inspecteur mène l'enquêteLa Folie des bętesMessieurs les jurésAlexander ZwoLe Trésor des HollandaisLe Comte Yoster a bien l'honneurVyšetřovaní komisaře MaigretaHôtel des artistes : Saisie


Aktualizace osobnostního profilu Félix Marten: 24.4. 2024 00:52