Věra Martinová 64 let


Dobu největší slávy prožívala zpěvačka Věra Martinová na přelomu 80. a 90. let minulého století, dodnes nicméně bývá uváděna s lichotivým označením první dáma české country. Narodila se jako Věra Šolínová v Opočně, vyrůstala ale v nedaleké Dobrušce, na kterou dodnes nedá dopustit. V osmi letech dostala svou první kytaru, od dětství se věnovala i zpěvu a v roce 1977 přišel první úspěch v podobě Stříbrného řetězu na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Hru na kytaru vystudovala na brněnské konzervatoři a po absolutoriu v Brně ještě nějakou dobu zůstala jako zpěvačka Orchestru Gustava Broma. V letech 1982-1986 pak působila v dívčí country skupině Schovanky.

Do výšin stoupající kariéru dočasně přerušila těžká autonehoda v dubnu 1989, kdy se vracela z vystoupení z Opavy do Prahy. Auto řízené jejím tehdejším manažerem narazilo do neosvětleného vojenského vozu sovětské armády. Věra Martinová utrpěla vážná zranění, která ji na delší dobu vyřadila z běžného života. Po hospitalizaci v Litomyšli se léčila v Praze a Brně, viditelné jizvy v obličeji se pro ni ale staly dlouholetým traumatem. K práci ve studiu se vrátila již v roce 1990 a natočila druhou LP desku Nejsme si cizí (1990), z níž pocházel velký hit Ó, pane náš. Návrat do televize ale vyžadoval silné líčení a zabírání kamery jen z jedné strany profilu.

Další alba Věry Martinové (Půlnoční slunce, 1992; Věra Martinová a přátelé, 1994) byla poznamenána útlumem zájmu o domácí produkci, která po roce 1989 postihla všechny české zpěváky, i když zvláště svižné písně jako Zázračný housle nebo Nebe, peklo, ráj měly značný ohlas. Ve své kapele tehdy potkala bubeníka Jaroslava Petráska, který se stal jejím manželem a v roce 1993 se jim narodila dcera Anežka.

Komornější atmosféru s příklonem k folku naznačily další desky Zvláštní způsoby (1996) a Příběhy (1998), mezitím se změnil náhled posluchačů na domácí tvorbu a Věře Martinové vyšly dvě kompilační CD Vrcholky (1995) a Vrcholky 2 (1997), mezitím se reedice u Supraphonu dočkala i první LP deska Dál jen vejdi (1996). Pro jeden projekt se pak po letech sešla ve studiu se skupinou Schovanky (Svět je plnej různejch řečí, 2002), důraz na kytaru pak prosadila albem Kytarová (2004) s novými verzemi svých starších hitů. Poměrně originálním výběrem skladeb a pojetím disponuje její zatím poslední novinkové, vánočně koncipované album Foukneme do svící (2011). Mezitím v roce 2010 prodělala operaci nádoru na prsu a stejně jako v roce 1989 jí k návratu do normálního života pomohla touha dál zpívat.


2.2.1960
Opočno, Československo
Věra Martinová csfd

Máme rádi JiřinkuAdventní koncerty České televize 2020Face to FaceŽivot ve hvězdáchMoje místaPoslední zhasneKurňa, co to je?Máme rádi ČeskoLimuzínaVtip za stovku!Zrcadlo tvého životaŽivě na jedničceTrumfy Miroslava DonutilaHobby naší dobyTOP STARTOP STAR magazínSouboj hitůVánoční posezení u muzikyVýzvaVšechnopártyMilane, Milane, ať se ti nic nestane!Legendy televizní zábavyTelebazarJsou hvězdy, které nehasnouSilvestr 2002Bylo nebylo v Silvestru 2001BárymetrCountry estrádaDobrotyGulášekLexikonSILVESTR 2001Šestnáct růží pro GottaBeneficeHogo FogoPod pokličkouBanánové rybičkyZlatá mřížČtveráciDO-RE-MINikdo není dokonalýPrima jízdaPráskRozjezdy pro hvězdyRychlý prachySILVESTR 1998Sama domaAréna hudby a slova: Dvorana countryNovotyVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1996HoroskopičinyŘemen 94HerGottPopové VánoceČeský bodyguardČundrcountryshowGalahitparáda 1993KufrModrý expresTak trochu country z Chomutova


Aktualizace osobnostního profilu Věra Martinová: 19.4. 2024 08:09