Mónica Randall 81 let


18. listopadu roku 1942 končí nezdarem německá ofenzíva na Kavkaze a rovněž jedna z nejhorších bitev v dějinách (Stalingrad) vrcholí. V době neustálého umírání, byly ale i světlé momenty a jedním z nich bylo pro rodinu Sarasa v Barceloně narození dcery Aurory Julie Sarasy. Svět filmu a televize jí zná pod jménem Aurora Julia, ale zejména jako Mónicu Randall. Tato herečka a moderátorka má dnes za sebou již více než 110 rolí.

V kině debutovala v roce 1963 ve filmu LA REVOLTOSA. Od počátku kariéry hrála Mónica také v mnoha westernech, zejména italsko-španělské produkce. GLI EROI DEL WEST (1964) v roli Sherry, GLI EROI DI FORTH WORTH (1965), jako Amanda. DESTINO:ESTAMBUL 68 (1967), TUTTO PER TUTTO (1968) v roli Marii, nebo role Caroliny v Corbucciho westernu RINGO E GRINGO CONTRO TUTTI (1966). U nás jsou velmi dobře známé dobrodružné filmy z roku 1966, kde Mónica ztvárnila roli Josephiny, SURCOUF, L'EROE DEI SETTE MARI (TYGR SEDMI MOŘÍ) a IL GRANDE COLPO DI SURCOUF (PIRÁT SEDMI MOŘÍ). V roce 1971 si zahrála roli Carmen, po boku Terence Hilla a Buda Spencera v dobrodružné komedii IL CORSARO NERO (POMSTA ČERNÉHO KORZÁRA). Od roku 1968, se její filmová kariéra zaměřuje na komedii, kde často hrála prototyp kosmopolitní a sofistikované ženy.

Přicházejí filmy CRISTINA GUZMÁN (1968) a role Laury v tomto dramatu, dále pak například ABUELO MADE IN SPAIN, kde zase v komediálním žánru hrála Nieves. Za zmínku stojí také komediální muzikál CAROLA DE DÍA, CAROLA DE NOCHE (1969). V sedmdesátých letech již Mónica dostávala „složitější“ role ve filmech, které dnes patří ke klasice španělské kinematografie. Jako Feli hrála v dramatu MI QUERIDA SEŇORITA (1972). Své herecké umění naplno předvedla jako Paulina, teta tří osiřelých sester (matku Anu, po které osiřely, hrála Geraldine Chaplin) ve filmu CRIA CUERVOS (1976). U nás tento snímek vyšel na DVD pod názvem STARÝ DŮM UPROSTŘED MADRIDU. Známou je i její role Luisy Marengo v dramatu COSI COME SEI (TAKOVÁ JAKÁ JSI), kde v roce 1978 ztvárnili další hlavní role Marcello Mastroianni a Nastassja Kinski. Jednu z hlavních rolí (Beatriz Palomares), hrála v roce 1987 v komedii MI GENERAL (ROZKAZ, PANE GENERÁLE), tento film získal na Montréal World Film Festivalu v roce 1987 speciální cenu poroty.

Významnou částí kariéry Mónicy je také televizní tvorba, včetně moderování. Jako moderátorka slavila úspěchy v pořadech MÓNICA A MEDIANOCHE či RASGOS. Co se týká herectví, tak v televizi debutovala v seriálu TEATRO DE FAMILIA (1964). Poté jsou tu další, jako ESTUDIO 3 v roce 1965, LAS DOCE CARAS DE JUAN (1967), TEATRO DE MISTERIO a TEATRO DE SIEMPRE (oba 1970). Její televizní kariéra vrcholí na konci minulého a začátku nového tisíciletí. ESTUDIO 1 (1968-1981). EL SÉPTIMO CIELO (1989-1990), BERLIN LADY (1991), UNA GLORIA NACIONAL (1993), QUÉ LOCA PELUQUERÍA (1996) či ANA Y LOS 7. Posledně jmenovaným seriálem se v letech 2002 až 2004 rozloučila s filmovou i televizní kariérou. Roku 2009 se vrátila po třiceti letech opět ke španělské komedii na divadelních prknech, pod taktovkou režisérky Silvie Munt Quevedo.


18.11.1942
Barcelona, Cataluña, Španělsko
Mónica Randall csfd

Občasné bouřkyBiblia negra, LaSagitarioCatorce estacionesCaléRozkaz, pane generále!Una rosa al vientoÚltimas tardes con TeresaEl divorcio que vieneMorir de miedoÉl y élNárodní puškaOro rojoRéquiem por un empleadoTaková, jaká jsiTatuajeÁngel negroAlegres chicas de 'El Molino', LasInkviziceTres días de noviembreVirilidad a la españolaDeseoMás allá del deseoStarý dům uprostřed MadriduVolvoretaCruz del diablo, LaKniha dobré láskyŠpanělské běsněníEl chuloHombre como los demás, UnPisito de solterasProceso a JesúsEl monte de las brujasGuapo heredero busca esposaLas juergas de 'El Señorito'Mi querida señoritaMůj milovaný vrahPancho VillaUna cuerda al amanecer¡Qué noche de bodas, chicas!Pomsta Černého korzáraRivalové pod rudým sluncemDe profesión, sus laboresEl abominable hombre de la Costa del SolAbuelo Made in SpainCarola de día, Carola de nocheLas amigasRevoltosa, LaRingo e Gringo contro tuttiUn adulterio decenteVerano 70Bitva bez návratuCristina GuzmánCrónica de un atracoEntre las redesHombre del puño de oro, ElOcchio per occhio, dente per denteProfessionisti per un massacroI cinque della vendetta


Aktualizace osobnostního profilu Mónica Randall: 18.11. 2023 21:43