Brigitte Skay (1940 - 2012)   † 72 let


18. července 1940 se v Německu v Mannheimu narodila Brigitte Johanna Riedle. V průběhu šedesátých a sedmdesátých let minulého století jsme jí mohli vídat v německém a italském filmu v rolích sexy svůdných, tajemných a často nebezpečných žen. Ve filmovém průmyslu je známá pod pseudonymem Brigitte Skay. Typicky germánská Brigitte (trochu načervenalý obličej posetý spoustou pih a krásná postava) navštěvovala obchodní školu a po dokončení následovaly lekce herectví. Její první divadelní angažmá bylo v roce 1962 v divadle v Heidelbergu.

Veškeré pokusy Brigitte ke zvýšení popularity a obsazení do hlavní role, od té doby ovšem ztroskotaly a Brigitte se musela spokojit s rolemi vedlejšími. V giallo snímku KRVAVÁ ZÁTOKA (REAZIONE A CATENA ) – 1971, hrála Brunhildu. Ve stejném roce Marco Vicario přišel s herecky výborně obsazenou komedií HOMO EROTICUS, kde se ztvárnila Brigitte servírku Maid. Svou krásu a nahotu, nám naplno ukázala jako rozmazlená holka Babel v krimi-thrilleru LO STRANO RICATTO DI UNA RAGAZZA PER BENE (1974), který obsahuje slušnou dávku napětí a zejména nahoty. Snímek VIAGGIA, RAGAZZA, VIAGGIA, HAI LA MUSICA NELLE VENE (1974) režiséra Pasquala Squitieriho, je film pojednávající o světě drog a i zde jsme mohli vidět Brigitte v plné kráse. Film měl dost problémů s cenzurou. Jako Irene si zahrála ve filmu z prostředí koncentračního tábora za druhé světové války, kde nacistická lékařka (Macha Maggal), páchala na uvězněných dívkách experimenty, včetně znásilňování nelidskou bestií (Salvatore Baccaro). Film byl distribuován také u nás, pod názvem PEKELNÁ BESTIE SS (LA BESTIA IN CALORE) 1977. Brigitte hrála také v krutém dramatu o gangu mladých neofašistů SAN BABILO – 20 HODIN (SAN BABILA ORE 20 UN DELETTO INUTILE) 1976.

Brigitte se nejen na počátku kariéry, ale i pozdějším období často objevovala v Německu v rolích televizních. Můžeme uvést KURZ VOR DEM SPRUNG (1969) jako Pitty. ACH, SO EINE NETTE PERSON (1970) jako Barbara, či jako Jacqueline v epizodě SCHLAGZEILE:MORD, z 19. prosince 1970, ze seriálu DEM TÄTER AUF DER SPUR. Její úplně poslední rolí byla účast v seriálu DIE PROTOKOLLE DES HERRN M (1979), kde hrála jako Grete Stapenhold v epizodě z 8. ledna 1978 s názvem DER FALL MANNHARDT.

Za svou kariéru ztvárnila Brigitte asi 22 rolí ve filmu a 14 v televizi. Po roce 1978 odešla zcela od filmové branže. Nevíme zda vlastním rozhodnutím, či nedostatkem hereckých příležitostí, které postihly velké množství hereček italského filmu sedmdesátých let. Což je opět škoda, protože její přítomnost ve filmu byla vždy znát, ač se podílela pouze na tvorbě „béčkové“ produkce. Nicméně, Brigitte zůstane ikonou alepoň pro ty, kteří mají rádi její nejslavnější film a její roli Isabelly. V dnešní době je soukromý život Brigitte zahalen rouškou tajemství.


18.7.1940
Mannheim, Německá říše
19.11.2012
Weinheim, Německo
Brigitte Skay csfd

L'Enfant de nuitPekelná bestie SSSan Babila: 20.00 hodinStrano ricatto di una ragazza per bene, LoStudio legale per una rapinaViaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle veneTutti fratelli nel west... per parte di padreDie Tote aus der ThemseKrvavá zátokaQuante volte... quella notteSt. Pauli Nachrichten: Thema Nr. 1Un prêtre a marierZu dumm zum...Ach, so eine nette PersonBeiß mich, LieblingInterrogatorio, L'Quando suona la campanaTäter auf der Spur - Schlagzeile: Mord, Dem10 meraviglie dell'amore, LeEwige Gatte, DerIsabella, duchessa dei diavoliKurz vor dem SprungZeta OneBengelchen liebt kreuz und querUnruhige TöchterMit zwei Füßen im GrabDon Juan kommt zurückHeute kündigt mir mein MannDie Protokolle des Herrn MSergeant BerryMísto činuWenn die Musik nicht wär …Jedermannstraße 11HafenpolizeiVideo Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape


Aktualizace osobnostního profilu Brigitte Skay: 23.4. 2024 17:13