Constant Rémy (1882 - 1958)


Francouzský herec Constant Rémy se před kamerou začal uplatňovat již v dřevních dobách němé éry, později odehrál desítky vedlejších i hlavních rolí ve zvukovém filmu. Pocházel z Paříže a původně pracoval jako chemik, již v mládí byl ale angažován filmovou společností Pathé a před kamerou stál poprvé v roce 1908. V následujících letech hrál v řadě krátkých němých snímků, za všechny jmenujme alespoň film VRAŽDA JINDŘICHA III. (L’assassinat d’Henri III., 1911) slavného režiséra Louise Mercantona.

Během třicátých let omezil své aktivity v divadle, o to více byl vytížen filmem, točil i několikrát ročně a hrál poměrně velké role v různých žánrech. Připomeňme stěžejní postavy důstojníků v historickém nebo dobrodružném žánru (AGÓNIE ORLŮ – L’agonie des aigles, 1933; MUŽI BEZE JMÉNA – Les hommes sans nom, 1937), titulní role mu připadla v přepisu oblíbené románové předlohy ROGER LA HONTE (1933). V československých kinech byl ve své době s úspěchem uveden film STUDENTKA HELENA WILLFUROVÁ (Hélène, 1936), kde hrál velkou úlohu profesora Amboise. I v několika dalších filmech se Rémyho jméno objevilo na předních místech plakátů (PŘEVADĚČI LIDÍ – Passeurs d’hommes, 1937; NADĚJE – Espoirs, 1941).

Za druhé světové války se Constant Rémy začal vracet k divadlu (Théâtre Edouard VII, Théâtre Saint-Georges), ve filmu se objevoval již jen zřídka. Otce titulního hrdiny ztvárnil ve filmu PAN DES LOURDINES (Monsieur de Lourdines, 1943), poslední větší příležitost dostal v kriminálce DĚTI VEDOU VYŠETŘOVÁNÍ (Les gosses mènent l’enquête, 1947), později se objevil jako velitel pařížské policie La Reynie v historickém snímku KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m’était conté, 1953). Jeho filmografii uzavírá adaptace Dumasovy divadelní hry VĚŽ NESLESKÁ (La tour de Nesle, 1955).

Poslední léta života strávil Constant Rémy v Cannes, kde také zemřel v srpnu 1958 ve věku 76 let.


20.5.1882
Paříž, Île de France, Francie
16.8.1958
Cannes, Francie
Constant Rémy csfd

La Tour de NesleLes ClandestinesSi Versailles m'était contéGosses mènent l'enquête, LesMonsieur des LourdinesEspoirsChemin de l'honneur, LeCeux de demainGoualeuse, LaHommes sans nom, LesPasseurs d'hommesLe MortPetites alliées, LesStudentka Helena VilfurováBillet de mille, LeCavalerie légèreChant de l'amour, LeDisque 413, LeMystères de Paris, LesSous la griffeFlambée, LaLe petit JacquesPolicheRue sans nom, LaAgonie des aigles, L'Femme nue, LaLa robe rougeRoger la HonteJan z MěsícePařížské nociAtlanticHara-KiriChantageLe chemin de la gloireLes frères ZemgannoLa douleurGrand-mèreLe crime des hommesLa proieAssassinat d'Henri III , L'


Aktualizace osobnostního profilu Constant Rémy: 11.11. 2023 03:13