Gisèle Préville (1918 - 2006)   † 87 let


Filmová kariéra herečky Gisèle Préville se odvíjela od jejího vítězství v soutěži krásy, svou popularitu zužitkovala především ve 30. a 40. letech dvacátého století, později se před kamerou objevovala již jen výjimečně. Narodila se v Paříži krátce po konci první světové války jako Gisèle Piallat. V roce 1934 byla zvolena Miss Paříže, o rok později zvítězila i v soutěži Miss Francie. Cesta do filmových studií nedlouho poté byla jen logickým vyústěním její mediální popularity.

Upadající kariéru po druhé světové válce se jí podařilo oživit díky několika nabídkám z Velké Británie, hrála například ve válečném špionážním dramatu ŠEST STATEČNÝCH (Against the Wind, 1949), hlavní ženský part jí připadl v muzikálu THE DANCING YEARS (1950). Z její další práce ve Francii připomeňme drama ZRCADLO (Le miroir, 1947), v němž vytvořila manželský pár s Jeanem Gabinem.

Během padesátých let se její herecká kariéra dostala do útlumu, později se objevila znovu ve filmu s Jeanem Gabinem (PREZIDENT – Le président, 1960), poté hrála vedlejší roli paní Harringtonové v mezinárodně obsazeném dramatu NŮŽ V RÁNĚ (Le couteau dans la plaie, 1962) režiséra Anatole Litvaka. Později se mihla v několika televizních seriálech, z jejích posledních vstupů před filmovou kameru stojí za zmínku Mockyho kriminálka SVĚDEK (Le témoin, 1978), v níž byla manželkou Philippe Noireta. Poté svou uměleckou dráhu završila několika podružnými rolemi v nevýznamných filmech a od poloviny osmdesátých let žila v soukromí.

Gisèle Préville zemřela ve Villiers-le-Bel nedaleko od Paříže 26. listopadu 2006 ve věku 87 let.


11.12.1918
Paříž, Île de France, Francie
26.11.2006
Villiers-le-Bel, Francie
Gisèle Préville csfd

Nuit docileDocteur Jekyll et les femmesLe TémoinNůž v ráněLe PrésidentL'Affaire d'une nuitLe DindonRetour à la vieThe Dancing YearsŠest statečnýchBrigade criminelleContre-enquêteLes Aventures de CasanovaMiroirTrente et quaranteLes Deux TimidesVautrinMélodie pour toiParis - New YorkNoix de cocoLa Chaleur du seinPrison sans barreauxTrois artilleurs en vadrouilleCargaison BlancheTrois artilleurs au pensionnatAventure à ParisUn grand amour de BeethovenNouvelles d'Henry JamesUn curé de chocForeign Intrigue


Aktualizace osobnostního profilu Gisèle Préville: 25.4. 2024 19:04