Lou Castel 80 let


Když se i milovníci filmu dozví, že se 28. května 1943 v Kolumbii, v Bogotě, narodil Ulv Quarzéll asi jich mnoho neví o koho jde. Když přidáme, že jeho otec byl švédský emigrant a matka pocházela z Irska, moc to nepomůže. Informací o tom, že se jedná o naturalizovaného Itala, který se proslavil ve světě filmu  již více než 140 rolemi pod jménem Lou Castel, je tajemství odhaleno.

Hned v roce 1965 dostává velkou roli v celovečerní debutu režiséra Marca Bellocchia I PUGNI IN TASCA (PĚSTI V KAPSÁCH). Jedná se o kritiku a odsuzování zavedeného stylu společnosti. Lou, zde zahrál výborně a sugestivně roli hlavního hrdiny Alessandra, jenž trpí epilepsií a pokusí se zabít celou rodinu. Tento film se stal opravdovým startem kariéry naturalizovaného Itala a režisér Bernardo Bertolucci (*16.3.1940) jednou řekl, že Castel v tomto filmu připomíná mladého Marlona Branda. Tato role vyžadovala herce, který by mohl zahrnout Alessandrovo extrémní a odporné chování a diváci by se zároveň neodvrátili od filmového plátna. Zpočátku, chtěl Bellocchio a jeho producenti obsadit tuto roli mladým popovým zpěvákem Gianni Morandim (*11.12.1944). Morandiho agenti však byli proti, aby hrál v takovém filmu a takové roli. Nakonec byl tedy konkurzem vybrán Lou.

V úplně jiné roli si zahrál o rok později, když ztvárnil významnou historickou osobnost svatého Františka ve filmu  FRANCESCO D´ASSISI (1966). Po těchto snímcích se stal uznávaným mladým hercem a nabídky na role ve filmech či televizi, již od té doby dostává pravidelně. Další úspěchy získává v Itálii díky významným rolím, ve filmech jako jsou I PROTAGONISTI (1968), ORGASMO (1969), CON QUALE AMORE, CON QUANTO AMORE (1970), TERZA IPOTESI SU UN CASO DI PERFETTA STRATEGIA CRIMINALE (1972) či VIOLANTA (1978). V italském filmu odehrál také role v populárních westernech jako QUIÉN SABE (1966) či REQUIESCANT (1967). Speciální cenu na filmovém festivalu v Turíně roku 1998, obdržel Lou za herecký výkon v krátkometrážním snímku režiséra Pietra D'Agostina, IL PIANO DELL´UOMO DI SOTTO (1998).

Kromě Itálie, získával Lou role v kinematografii německé. Hlavní roli hrál ve filmu kontroverzního režiséra Rainera Wernera Fassbindera,  WARNUNG VOR EINER HEILIGEN NUTTE (VAROVÁNÍ PŘED SVATOU DĚVKOU) 1971. Jako Gorski se představil v roce 1974 ve filmu OUTPUT. Roku 1986 hrál v televizním filmu FRAULEIN EIN DEUTSCHES MELODRAM, v roce 1988 hrál hlavní roli snímku RORRET a mnoho dalších.


28.5.1943
Bogotá, Kolumbie
Lou Castel csfd

Paříž jsme myDrive Me HomeJe mi fajn s.r.o.Guarda in altoDie GeschlechtskriegerinnenJour et nuit, delle donne e degli uomini perdutiGare du NordHalbschattenJeptiškaHvězdářUkamenování svatého ŠtěpánaDr. KetelL'affaire GordjiRabbia, La1, 2, 3, WhiteoutCapitaine AchabLe Corps subliméLidská otázkaMédée MiracleNuageAssoud et le mystère de la plageHorezonCantor, ElMake My DayTiresiaAssoud le buffleBungalovNude, Descending...ClémentLe DomaineLes insoumisLouise (Take 2)Les années lycée: PetitesSinon, ouiSorrisi asmatici - Fiori del destinoEncoreIrma VepTři životy a jen jedna smrtCarillonZrození láskyDall'altra parte del mondoManila paloma blancaVia Lattea, LaZuppa di pesceDoris una diva di regimeFuga da KayentaRok zbraníUova di GarofanoZproštěn vinyFuga dal paradisoPerdutaSposa di San Paolo, LaChe ora è?Les Aventures d'Eddie TurleyAndělé mociRorretMuž na mušceFraulein - Ein deutsches MelodramHôtel du paradisNanou


Aktualizace osobnostního profilu Lou Castel: 8.3. 2024 12:26