Lemmy (1945 - 2015)


Celým jménem Ian Fraser Kilmister. Narodil se v městě Stock-On-Trent v západní Anglii. Známý je především jako zpěvák, baskytarista, textař a zakládající člen legendárních Motorhead.

Záliba v rockenrollu jej v průběhu šedesátých přivedla k vlastnímu hraní v několika lokálních kapelách, z nichž za zmínku stojí především The Rockin' Vickers, ke kterým se přidal v r. 1965 a s nimiž absolvoval turné po Evropě (údajně byli i první britská kapela, která navštívila Jugoslávii).

V šedesátém sedmém se Lemmy přestěhoval do Londýna a stal se bedňákem u The Jimi Hendrix Experience. Po neúspěšném pokusu o oživení vztahů s biologickým otcem se v roce 1971 přidal jako zpěvák a baskytarista ke space rockové formaci Hawkwind. S těmi hrál až do roku 1975, kdy jej kvůli jeho nespolehlivosti způsobené nemírným požíváním drog a alkoholu vyhodili (během turné v severní Americe jej při přechodu hranic do Kanady zatkli kvůli drogám). Na protest založil vlastní kapelu s názvem Bastard, které později pod vlivem manažera změnil na Motorhead (název poslední písně, kterou napsal pro Hawkwind). Původní členy brzy nahradili kytarista "Fast" Eddie Clarke a bubeník Phil "Philthy Animal" Taylor.

Vrchol slávy Motorhead zažili v osmdesátých letech, kdy se jejich zvuk a především Lemmyho zpěv stal inspirací pro spousty dalších kapel – a to jak metalových, tak i punkových. Během let jejich působení se sestava, kromě Lemmyho na postu zpěváka a baskytaristy, několikrát změnila, od roku 1995 se však po Lemmyho boku objevují jen Phil Campbell a Mikkey Dee. Do roku 2012 Motorhead nahráli celkem 20 studiových alb.


24.12.1945
Stoke-on-Trent, Staffordshire, England, Velká Británie
28.12.2015
Los Angeles, California, USA
Lemmy csfd

Sunset SocietyReturn to Nuke 'Em High Volume 2GutterdammerungMidnight ShowNávrat do atomového gymnázia, část 1Charlie's Death WishThe Curse of El CharroLapdance 01Na dně s panenkamiToxický mstitel 4: Masakr ve městěFrezno SmoothTerror FirmerTromeo a JulieJohn Wayne Bobbitt UncutRockeřiZbraňJezte boháčeAgentura JasnoFrench and SaundersMladí v partěThe Comic Strip Presents...The Guns Story#NoJokeThe RainbowA Shot of WhiskyThe Damned: Don't You Wish That We Were DeadTop of the Pops: The Story of 1980Play It Loud: The Story of MarshallThe Life, Blood and Rhythm of Randy CastilloWacken 3DSaxonSunset StripFixMotörhead - Rock in Rio 2010Motörhead - The World Is Ours Vol. 1My First GuitarPříběh heavy metaluHeavy Metal BritanniaLemmy Forever100 Greatest Hard Rock SongsAnvil! The Story of AnvilHawkwind: Do Not PanicFoo Fighters: Hyde ParkMake Your Own Damn Movie!Metal & metalistéMotörhead - Stage FrightPán fanoušků: Společníci PrstenuSlavná alba: Motörhead - Ace Of SpadesMusikprogrammet - programmet om musikRamones RawLemmyFarts of Darkness: The Making of Terror FirmerMotörhead - 25 & Alive: Boneshaker100 Greatest Artists of Hard RockNina Hagen = Punk + GloryVH-1 Where Are They Now?Top TenBehind the MusicDeeVision: Twisted Forever... Forever Twisted


Aktualizace osobnostního profilu Lemmy: 4.11. 2023 08:22