Virna Lisi (1936 - 2014)


Virna Lisi, vlastním jménem Virna Pieralisi, je italská herečka, narozena v Ancona Marce v Itálii. Navštěvovala střední školu a další zájem zprvu směřoval ke studiu práv na římské univerzitě. Virnu ale suché paragrafy začaly odpuzovat a nudit. Rozhodla se z fakulty odejít, čímž asi tehdy moc nepotěšila své rodiče, a když odmítla i kariéru klavíristky, která se jí zdála být původně zajímavá, matka i otec vyhlásili na nějaký čas Virně válku.

Pravý vzestup Virniny kariéry nastal v 60tých letech. Pro její blond vlasy a fotogenickou tvář byla vyhledávána jako představitelka mladých emancipovaných, citlivých žen, které nemají právě velké štěstí v životě. Tyto role jí dále přivedly k výpravných historickým i kostýmním filmům, jako byl nezapomenutelný film z historie založení města Říma Romulus a Remus. Hrála zde sabrinskou princeznu Julii, a po jejím boku se objevil kulturista Steve Revers Romula. Následoval barevný francouzsko-italský, dobrodružně-historicko-romantický film s Alainem Delonem ve dvojroli bratrů Guillioma a Juliena - Černý Tulipán, kde hrála v režii Christiana Jacqua hlavní ženskou roli odvážné a krásné Carolline. Následovaly veselohry ze současnosti: Nejkratší den a Casanova 70.

Jako mnozí jiní západoevropští herci přijala nabídky Hollywoodu, ale nebyla spokojena vzorem, kterým jí přiblížili herečkám typu Marilyn Monroe, Kim Nowak, nebo Doris Day. V americkém filmu působila chladně a nepřístupně. Hrála ve třech filmech: Jak zabít svou ženu, Útok na královnu, a Ne, s mou ženou nesmíte!

Vrátila se do Itálie naprosto zklamaná hollywoodským způsobem filmování, které jí brzy vynahradily nabídky zábavných filmů, které režírovali známí režiséři, a pozvolna se přehrála do typu elegantních a emancipovaných žen, které hledají uplatnění v životě.


8.11.1936
Ancona, Marche, Itálie
18.12.2014
Řím, Lazio, Itálie
Virna Lisi csfd

Milovník po italskuIl sangue e la rosaŽeny z oceleAnnin důmI ragazzi della via PálIl più bel giorno della mia vitaLe ali della vita 2Occhi verde velenoPiccolo mondo anticoDono semplice, UnNa křídlech životaBalzacCristallo di roccaVa ou ton coeur te porteKrálovna MargotBuon Natale... Buon annoE se poi se ne vanno?I Ragazzi di via PanispernaCinemaE non se ne vogliono andare!I Love N.Y....e la vita continuaAmarsi un po'Sapore di mareDonna giusta, LaLa cicalaSladké lžiErnestoMimo dobro a zloUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaNávrat bílého tesákaBílý tesákLe SerpentBarbe-bleueLes Galets d'ÉtretatModrovousRoma beneThe StatueUn beau monstreGiochi particolariČas vlkůJestliže je úterý, musíme být v BelgiiTajemství Santa VittorieVánoční stromekLe dolci signoreMeglio vedovaSuo modo di fare, Il25. hodinaArabellaLa ragazza e il generaleDámy a pánovéS mojí ženou ne!Una vergine per il principeÚtok na Queen MaryBambole, LeCasanova '70Dnes, zítra a pozítříJak zabít svou ženuLa donna del lagoMade in Italy


Aktualizace osobnostního profilu Virna Lisi: 1.4. 2024 13:14