Marcel Bozzuffi (1929 - 1988)


Francouzský herec Marcel Bozzuffi hrál v bezmála sedmdesáti filmech a díky řadě rolí kriminálníků nebo naopak kriminalistů, v nichž byl spojencem či protivníkem největších hvězd francouzské kinematografie znají jeho tvář velmi dobře i čeští diváci. Naopak, u nás neznámá, ve Francii však dodnes uznávaná je také jeho práce pro televizi a dabing.

Ještě v roce 1955 jej pak diváci v kinech mohli vidět v dalších třech filmech, zmínku si zaslouží především počátek spolupráce s režisérem Gillesem Grangierem, který Bozzuffiho uvedl do subžánru tzv. francouzské drsné školy. Jejich prvním společným filmem byla kriminálka BENZÍN A OLEJ (Gas-oil, 1955), v němž se Bozzuffi v roli mladého řidiče Pierra poprvé a nikoli naposledy setkal s Jeanem Gabinem. V Bozzuffiho filmografii tak začal převládat kriminální žánr, bylo ale pár výjimek, například slavný muzikál ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM (Le pays d'où je viens, 1956), v němž hrál také řidiče.

V padesátých a šedesátých letech hrál Marcel Bozzuffi i divadlo, objevoval se na různých pařížských scénách, sluší se uvést alespoň hru Pohled z mostu od Arthura Millera, v níž účinkoval v Théâtre Antoine (1958). Později byl ale natolik vytížen filmem a dabingem, že divadlo zcela opustil. Příležitostně byl osloven i televizí a v šedesátých letech hrál v adaptacích divadelních her a několika seriálech, převážně historických. Mezitím se díky již zmíněnému režiséru Grangierovi, ale i jiným, stal jednou z ikon francouzského kriminálního žánru na stříbrném plátně, byť hrál jen vedlejší role. Hrubé rysy ve tváři s ledovým pohledem a chraplavým hlasem učinily z Bozzuffiho vyhledávaného představitele záporáků a na přelomu 60. a 70. let točil několik filmů ročně.

Spolupráce s Gillesem Grangierem skončila s kriminálkou KOMISAŘ MAIGRET ZUŘÍ (Maigret voit rouge, 1963), tento film měl ale pro Bozzuffiho význam v osobní rovině; při natáčení se sblížil s herečkou Françoise Fabian (*1933), která se ještě téhož roku stala jeho manželkou. Se zmíněným Jeanem Gabinem se před kamerou setkal ještě ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi à Paname, 1966), ze stejného roku si zaslouží zmínku i Melvillova kriminálka DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966), v níž se v úloze gangstera Jo Ricciho setkal s Lino Venturou. S ním pak později v Itálii hrál ve filmu CTIHODNÉ MRTVOLY (Cadaveri eccelenti, 1976). Stejně jako jiní francouzští herci ostatně tehdy v Itálii pracoval častěji než ve Francii, díky účasti na četných francouzsko-italských koprodukcích se časem dostal i k menším úlohám i v dalších mezinárodních projektech (FRANCOUZSKÁ SPOJKA – The French Connection, 1971; MARSEILLSKÁ SMLOUVA – The Marseille Contract, 1974).


28.10.1929
Rennes, Francie
2.2.1988
Paříž, Île de France, Francie
Marcel Bozzuffi csfd

Colpo, IlGiallo alla regolaSavannahAdiós pequeñaL'OgreL'Affaire CaillauxAsfaltové pekloChytit králeBon anniversaire JulietteL'amour fugitifLe Cercle des passionsIdentifikace ženyL' Amour fugitifL'Ami(e) étrangerLes Grands DucsUltimatumQuatre femmes, quatre vies : La maison bleueC'est grand chez toiKlec bláznů IILe MandarinLuca il contrabbandierePatrick vive ancoraCappotto di Astrakan, IlPokrevní příbuzníŠtvanci6000 km di pauraL'uomo di CorleoneLa polizia è sconfittaPochoduj nebo zemřiSoudce zvaný šerifCtihodné mrtvolyQuelli della calibro 38Roma l'altra faccia della violenzaCikánRoma drogata: la polizia non puň intervenireAféra profesora MurrihoCaravan to VaccaresMarseillská smlouvaRuce vzhůru!Le FilsMužiValdézovi koněTorino neraTři miliardy bez výtahuVidinyComptes à reboursFrancouzská spojkaŠťastný Luke - Daisy TownThe Lady in the Car with Glasses and a GunVertige pour un tueurČas vlkůL'AméricainMuž, který se mi líbíZŽivot, láska, smrtBéru et ces damesDruhý dechRvačka v PanaměSacrés fantômesNebe nad hlavou


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Bozzuffi: 31.3. 2024 16:22