Art Garfunkel 82 let


Písně i jeho hlas vždy budou patřit k tomu lepšímu v hudebním světě folk-rocku. Není nutné zdůrazňovat veliké úspěchy, které dosáhl na světových pódiích. Především a hlavně za to vděčí svému strhujícímu a krásnému tenoru, který zúročil v přátelství s kamarádem a spolužákem, hráčem na španělskou kytaru a textařem Paulem Simonem. Jeho tvůrčí jemnocitnost textů velebila jejich dvojhlas. Nemýlím se, když napíši, že hodně písní této obdivuhodně tvořivé dvojice se poutavě vyjadřuje k lásce a smutku, životě a osamění.

Art Garfunkel se více soustředil na ukončení vysokoškolského studia, věděl, že se ještě musí vzdělávat, a proto zvolil prestižní Kolumbijskou univerzitu v New Yorku, kterou úspěšně absolvoval. V roce 1962 Art Garfunkel získal titul bakaláře obor dějiny umění a poté magisterský titul, v oboru matematika. Během svého studia natočil několik baladických písní s vlastním textem pod pseudonymem Artie Garr pro Columbia Records. Chvilku se živil jako učitel matematiky. Jeho představa v počátcích, že se bude trvale živit něčím z toho, co studoval, vzala za své. Neopominul ani žádnou příležitost sledovat hudební dění, které je mu blízké a dále udržoval písemný kontakt s Paulem, který už vlastně sólově vystupoval po hudebních klubech v USA a Evropy. Nastávající budoucí slavné duo se opět sejde ve Greenwich Village, čtvrti slavné historie, která se nachází v jižní části Manhattanu, New Yorku proslulá svéráznou architekturou, nízkými řadovými domky s malebnými zahrádkami s květnatým zákoutím. Proslavila se především tím, že zde působila generace beatniků a hippies, žil zde také třeba Jack Kerouac a jiní slavní lidé. V místních klubech hráli Joan Baez a Jimi Hendrix a mnoho jiných slavných osobností.

Zde někde započal Art Garfunkel svoji profesionální hudební kariéru. Téhož roku 1964 opět navázal definitivní spolupráci s Paulem Simonem, který už měl za sebou větší zkušenosti. Poté vydali společnou desku už pod vlastním jménem Simon & Garfunkel s názvem Wednesday Morning 3 A.M. Album se z kraje na americkém hudebním trhu velmi těžce prosazovalo v období The Beatles-mánie. Poté Columbia Records vydala přepracovanou píseň The Sounds of Silence bez jejich souhlasu na singlu, kde přidali baskytaru a dvanáctistrunnou elektrickou kytaru plus bicí, rázem z toho byl super vánoční hit (1965). Tento hit jim poté otevřel snadnější cestu na hudební trh. Dvojice Simon & Garfunkel pro název nového alba Sounds of Silence (1966) použila stejnojmennou píseň z předchozího alba, kde s výjimkou jedné instrumentální skladby všechny ostatní skladby pocházely od Simona, která rychle obsadila čelní místa na žebříčku hitparád koncem roku 1965 a na začátku následujícího roku dosáhla 1. místa prodeje v USA, kde se udržela cca 14 dnů, než jí sesadila píseň We can work it out od The Beatles.

Po prvních dvou albech vydali Simon & Garfunkel další, Parsley, sage, rosemary and thyme (1967), Graduate (1968) a Bookends (1968). Další jejich úspěšná píseň Mrs. Robinson z alba The Graduate zazní ve filmu GRADUATE, THE (1967). Opět válcuje čelo hitparády USA. Jejich popularita začala prudce stoupat a byla ohromující. Žádná dvojice předtím tak působivě a úspěšně tehdejší generaci neoslovila. Spolupráce s Paulem Simonem se završila posledním společným, možná nejlepším albem Bridge over troubled water – Most přes rozbouřené vody (1970). Některé písně se dlouho připravovaly. Největší podíl na protahování připravovaného alba měl právě Art Garfunkel. Skromnější a tvůrčí Paul Simon vedl s ním velmi složitý spor ohledně této desky. Art Garfunkel měl výhrady ohledně textů a hudby, které vlastně Paul Simon psal a složil i v tomto posledním albu. Raritou písně Bridge over troubled water je, že Art Garfunkel tuto zkraje odmítal zpívat, protože se mu zdála moc podbízivá a k jeho hlasu nevhodná. Navzdory těžkostem se tato jejich nejlepší píseň umístila na špici britské, americké a německé hitparády v kategorii singlů i alb. Získala několik cen Grammy a stala se toho času hymnou mladé generace. Potom se k překvapení všech jejich příznivců slavná dvojice rozchází, rozkol zapříčinili odlišné názory na hudební tvorbu a také problém dlouhodobého soužití ve stejném prostředí.


5.11.1941
Forest Hills, New York, USA
Art Garfunkel csfd

Sexy 40Klub 54Helena v krabiciMother Goose Rock 'n' RhymeGood to GoBad TimingTělesné vztahyHlava-22Flight of the ConchordsClive Davis: The Soundtrack of Our LivesThe Everly Brothers: Harmonies From HeavenAlexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines StarsBeatles StoriesThe Harmony Game25 let Rokenrolové síně slávyAndy Williams: My Favorite DuetsSimon and Garfunkel: Old Friends - Live on StageSNL: 25 Years of MusicRock & RollThe History of Rock 'n' RollPaul Simon: Born at the Right TimeIntimate PortraitSimon and Garfunkel: Concert in Central ParkMonterey PopU2: Window in the SkiesCecile on the PhoneA Year in MusicThe Top Ten RevealedThe 2012 Rock and Roll Hall of Fame Induction CeremonyAFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike NicholsWarren Beatty - pocta za celoživotní díloThe 45th Annual Grammy AwardsThe Best Hit USALo + plusExplosiv – Das MagazinBreakfast with the ArtsCBS News Sunday MorningPaul Simon Special, TheThe 17th Annual Grammy AwardsThe Don Lane ShowHollywood a Go GoUpbeatThe Lloyd Thaxton ShowToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Art Garfunkel: 20.11. 2023 03:59