Věra Jordánová (1928 - 2022)


Režisérka Věra Jordánová, rozená Nováková, je podepsána pod desítkami titulů z tvorby Československé televize, natočila především řadu pohádek. Narodila se v Praze, vyrůstala ale na Moravě ve Šternberku, její matka byla operní pěvkyní, otec pracoval jako vojenský lékař. Od roku 1938 žila rodina v Praze, kde Věra Nováková vystudovala herectví na DAMU a v letech 1951-1957 byla herečkou Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Tady se také seznámila se svým manželem Zdeňkem Procházkou, krátce nato se jim narodila dcera a Věra Jordánová strávila nějaký čas na mateřské dovolené.

Těžištěm tvorby Věry Jordánové jsou především televizní pohádky, ve svých počátcích ale realizovala i několik hodnotných přepisů klasických literárních děl (EVŽENIE GRANDETOVÁ, 1966; MALÁ DORRITKA, 1967), značné oblibě se dodnes těší také čtyřdílná adaptace britské románové předlohy JANA EYROVÁ (1972). Z bohaté tvorby pro děti zahrnující i několik titulů ročně připomeňme alespoň dodnes velmi populární večerníčkový seriál KRKONOŠSKÉ POHÁDKY (1974, 1977, 1984).

Poslední pohádky natočila Věra Jordánová koncem devadesátých let, od té doby žije v soukromí, své jazykové znalosti a dávný zájem o dějiny umění ale uplatňuje jako příležitostná průvodkyně zahraničních turistů v Praze. V roce 2010 získala čestné občanství ve Šternberku, kde strávila své dětství.


15.4.1928
Praha, Československo
13.11.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Věra Jordánová csfd

Kouzelný šípO Johance s dlouhými vlasyJak vyléčit JežibabuO vílách RojenicíchDědo, čarujJak se Kuba stal mlynářemJakub a ModřínkaO kumburské MeluzíněPrinc z pohádkyHvězdopravcův darJak se stal švec Dratvička tchánem pana králeO NesytoviJánošova kouzelná flétničkaPastýř a princeznaAriadnina niťAhmed a HazarDémantový déšťO Radkovi a MileněO těch Martinových dudáchO komtesce a zbojníkoviO kouzelné šišceMalá StranaNové MěstoPražská dělnická předměstíPražský hradStaré MěstoVyšehradBalónová pohádkaDrátenická pohádkaLepší prima denO houslích krále snůO buchtách a milováníO kouzelné píštalcePavouk se smaragdovýma očimaStatečný AzmunŠvec z konce světaChán Sulejmán a víla FatméDrahý BedřichuO chamtivém strašidlePták ŽalPutování za měsíční nitkouFerdinande, vrať seLetní pohádkaMalý DémosthenésO líné Nitce a prstýnku s rubínemTlustý pradědečekZlaté kapradíČerné etudyBráškaKmotři z blatNevěsta z obrázkuNádherná městaO bílém jadýrkuO hodném Fridolínovi a zlé JózeŠáteček a jablíčkoKarlův mostNejhlavnější hodinky na světěNeuvěřitelný příběhOrlojPotrhlá Andula


Aktualizace osobnostního profilu Věra Jordánová: 4.11. 2023 23:34