Robert Dhéry (1921 - 2004)


Robert Dhéry, vlastním jménem Robert Foullcy, se narodil 27.4.1921 v La Plaine St Denis ve Francii. Studoval na pařížském konzervatoriu divadelní hru, později pracoval v divadle. Nakonec působil jako režisér, scénárista a hlavně je známý jako komediální herec. Ve francouzském filmu se začal objevovat počátkem 40-tých let.

Za zmínku stojí i spolupráce se slavným hercem Louis de Funèsem. Setkali se poprvé v méně známé komedii POPRASK V KABARETU (1954), Dhéry byl autorem námětu, scénáře, režie a dokonce sám hrál v tomto filmu. Stejně tomu bylo u další komedie VÝHODNÁ KOUPĚ, i zde hrál spolu s ním Louis de Funès. Jeho nejznámější role byla v bláznivé komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (1967), kde si zahrál konstruktéra lodí Andre Castagniera. Další komedie kde hrál je například DO TOHO, DO TOHO! (1964). Jeho poslední role byla v televizním krimi-thrileru "SÉRIE NOIRE" (v epizodě LE MANTEAU DE SAINT MARTIN) (1988). Od té doby už nehrál. Zemřel 5.12.2004, bylo mu 83 let.


27.4.1921
La Plaine St. Denis, Francie
5.12.2004
Paříž, Île de France, Francie
Robert Dhéry csfd

Vos gueules les mouettes!Tonoucí se stébla chytáDo toho, do toho!Výhodná koupěBertrand coeur de lionBranquignolLa PatronneLe Manteau de Saint MartinLa Passion BéatriceAide-toiAide-toi...MalevilTime for LovingOn est toujours trop bon avec les femmesMarty AmokTři muži na jednom koniLa CommunaleKůň pro dvaPoprask v kabaretuL'amour n'est pas un péchéLa Demoiselle et son revenantLes Aventures des Pieds-NickélesMétier de fousEn êtes-vous bien sûr?Le château de la dernière chanceLes Aventures des pieds nickelésUne nuit à TabarinMadame et son flirtOn demande un ménageDěti rájeLa Fiancée des ténèbresLe Merle blancService de nuitFeu NicolasFou d'amourMonsieur des LourdinesUne étoile au soleilSOSSérie noireGala de l'unionBláznivá dobrodružství Louise de FuneseLa Nuit des MolièresJeudi cinémaLes rendez-vous du dimanche


Aktualizace osobnostního profilu Robert Dhéry: 3.3. 2024 17:25