Srdjan Karanovič 78 let


Srbský režisér a scénárista, absolvent pražské FAMU (1970) – významný člen tzv. „Pražské školy jugoslávského filmu“. Začínal jako režisér krátkých filmů a televizních pořadů. Na plátně debutoval v roce 1972 experimentálním snímkem DRUŽSVENA IGRA, jehož scénář dotvářel spolu s Rajko Grličem (napsal s ním i několik následujících scénářů ke svým filmům) přímo s „herci“, které sehnal na inzerát. Následující snímek MIRIS POLJSKOG CVECA z roku 1977 líčí příběh slavného herce, který rezignuje na kariéru a pokouší se odpovědět na znepokojivou otázku, co by měl v životě dělat, aby to mělo smysl. Ve filmu PETRIJIN VENAC z roku 1980 zobrazuje nelehký úděl obyčejné ženy z malého hornického města v Jugoslávii v období kolem 2. světové války.

Srdjan Karanovič si k většině svých filmů napsal také scénář. Kromě hraných filmů natočil také několik dokumentů (např. PAVLE VUIIŠIČ 1926 – 1988 o slavném jugoslávském herci), napsal scénář k televizním seriálům GRLOM U JAGODE (sám režíroval) a LIFT. Za zmínku stojí i dlouholetá spolupráce se skladatelem Zoranem Simjanovičem, jehož hudba se stala poznávacím znamením Karanovičových filmů. V současnosti vyučuje filmovou režii na Fakultě dramatických umění v Bělehradě.


17.11.1945
Beograd, Srbija, Jugoslávie
Srdjan Karanovič csfd

BesaSjaj u očimaVirdžinaZatím bez dobrého názvuJahody v krkuNešto izmeđuPetřin osudMiris poljskog cvećaDruštvena igraPaní vrátnáGrlom u jagodeZoran Radmilovic 1933-1985Pavle Vuisic 1926-1988DomPogledaj me, neverniceApotekaricaNeblbniStvar srcaPonedeljakDoručakJen jednou se milujeBravo, maestroAť se děje, co se dějeTo už jsem viděl: Déja vuZávod o Velkou cenuSpecijalno vaspitanjeBenim Adım MelekZima jednog prolecaKreka: Lovac na snovePena za brijanje


Aktualizace osobnostního profilu Srdjan Karanovič: 3.11. 2023 10:30