Irina Metlickaja (1961 - 1997)


Ten, koho bohové milovali, zemřel mladý. Irinu zjevně milovali velmi ...

V roce 1984 ukončila divadelní školu B. V. Ščukina ve třídě A. G. Burova. Po dobu studia pobírala zvýšené stipendium a již ve čtvrtém ročníku byla přijata do souboru populárního divadla 'Sovremenik'. Oleg Tabakov, který ji viděl v dětské roli, byl naprosto očarován. Svůj dojem popsal takto: „Přišla na scénu a zas z ní odešla a já měl pocit, jako bych viděl sluneční paprsek." V divadle Sovremenik působila až do roku 1991. Divadlo jí, kromě mnoha rolí, přineslo i manžela. Jejím životním partnerem byl herec Sergej Gazarov, s nímž měla dva syny Nikitu a Pjotra. V letech 1991 – 1993 pracovala v divadle Romana Viktjuka a současně vystupovala v představeních Moskevského Divadla Luny.

Do povědomí diváků vešla jako divadelní herečka rolí ve hře Madame Butterfly; hrála rovněž hlavní roli ve hře Lolita podle známého Nabokovova románu. I když byla v době uvedení hry dospělou ženou a dokonce matkou dvou malých dětí, dokázala přesvědčivě ztvárnit nevinnou, křehkou, mladou dívku. Předvedla roli dokonalé loutky, podle přání režiséra, a zároveň dala divákovi pocítit, že její postava žádnou loutkou není.Pokud v divadle představovala ženy krásné, zrádné a svůdné, v televizních rolích v devadesátých letech se pro diváky stala ideálem ženskosti.

Byla vicepresidentem konsorcia „Evropa-Amerika 500". Když mladá, krásná herečka vyšla v roce 1995 na scénu jako vedoucí Moskevského filmového festivalu, nikomu ani na mysl nepřišlo, že v lékařské ordinaci už byl vysloven ortel – diagnóza akutní leukémie. O její nemoci až do poslední chvíle věděli jen její nejbližší. Irina své nemoci podlehla 5. června 1997 ve věku nedožitých 36 let; je pohřbena na Trojekurovském hřbitově v Moskvě.


5.10.1961
Severodvinsk, Sovětský svaz
5.6.1997
Moskva, Rusko
Irina Metlickaja csfd

Pribytije pojezdaČjornaja vualRoman 'alla russa'Ya lyublyuMakarovKatka i ŠizMelodrama s pokusheniem na ubiystvoTancujuščije prizrakiPalachPanenkaOglašeniju ně podležitUpolnomočen revoljucijejMy věsely, sčastlivy, talantlivy!Ně zabuďtě vyključiť televizorVykupLičnoje dělo sudi IvanovojRozvrh napozítříRaskolRadosti zemnyjeUměreť krasivoj. Irina MetlickajaBatterfljaj


Aktualizace osobnostního profilu Irina Metlickaja: 22.2. 2024 15:02