Nicole Jonesco (1928 - 2008)


Francouzská herečka Nicole Jonesco začínala v kabaretech, později se proslavila především dabingem, odehrála ale také přes dvacet menších filmových rolí. Pocházela z Paříže a krátce po druhé světové válce začala účinkovat v kabaretech a hudebních kavárnách, uplatnění našla jako zpěvačka a působila například v kdysi populárním a dnes již neexistujícím podniku Concert Pacra.

Od konce čtyřicátých let hrála také v divadlech a zde dostala příležitostí víc a ve větších rolích, které byly ztělesněním poválečného temperamentu a svěžesti. Jevištní průpravu získala pod vedením dramatika a režiséra J. P. Gréniera, poté působila na populárních scénách s lidovějším repertoárem. Teprve v šedesátých letech, kdy omezila práci pro film, dostala jako divadelní herečka zajímavé příležitosti od režiséra J. L. Barraulta v inscenacích domácích klasiků (Molière) i zahraničních současníků (E. Ionesco). Jestliže se její kariéra před kamerou dostávala do útlumu, nutno dodat, že v letech 1967 a 1969 jí aplaudovala i newyorská Broadway.

Z jejích dalších filmových rolí připomeňme servírku v kriminálce BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958), před filmovou kamerou stála naposledy v roce 1966 (HOŘÍ V PAŘÍŽI?– Paris brûle-t-il?, 1966). V této době se postupně přeorientovala na práci v dabingu, kde zúročila své dlouholeté zkušenosti před mikrofonem, působila také v rozhlase. Její hlas zazněl například ve francouzském filmu 12 ÚKOLŮ PRO ASTERIXE (Les douze travaux d'Asterix, 1976), dabovala také zahraniční animované filmy.

Nicole Jonesco zemřela v Paříži 29. srpna 2008 ve věku osmdesáti let.


13.1.1928
Paříž, Île de France, Francie
29.8.2008
Paříž, Île de France, Francie
Nicole Jonesco csfd

12 úkolů pro AsterixeHoří v Paříži?On roule à deuxSamedi soirBuď hezká a mlčSérénade au TexasL'Aventurière des Champs-ÉlyséesCoup dur chez les mousLa Vie est belleLes Hommes ne pensent qu'à çaQuai des blondesTajemství ložnicUne vie de garçonAu diable la vertuLégère et court vêtueCoiffeur pour damesMa femme est formidablePojedeme do Monte CarlaLe Gang des tractions-arrièreLes Femmes sont follesEntre onze heures et minuitMission à TangerLes Dieux du dimancheUne grande fille toute simple


Aktualizace osobnostního profilu Nicole Jonesco: 5.4. 2024 12:00